Серцево-судинні захворювання – основна причина смертності в усьому світі. Вважається, що головною причиною захворювань серця є наш спосіб життя. Ми вирішили розповісти вам про 10 найкорисніших продуктів для серця, які ви зможете придбати в будь-якому супермаркеті. Регулярне вживання такої їжі знизить ймовірність розвитку атеросклерозу, ішемії та інших захворювань серця.
Першим ділом вирушаємо в рибний відділ, адже саме тут все найкорисніше для вашого мотора. А чи знаєте ви, чому ескімоси практично не хворіють на серцево-судинні захворювання? Все тому, що вони їдять багато жирної риби. У ній містяться омега-3 поліненасичені кислоти, які запобігають розвитку атеросклерозу та інших серцево-судинних захворювань, пов’язаних з підвищеним вмістом холестерину в крові.
Ще одним хорошим джерелом поліненасичених жирних кислот є авокадо. Однак, крім отмега-3 жирів, в авокадо також міститься багато калію, який сприяє нормалізації серцевої діяльності.
Регулярне вживання авокадо сприяє нормалізації артеріального тиску і водно-сольового балансу.
Це хоч і гіркий, але надзвичайно корисний фрукт, який слід було б ввести в раціон харчування. У грейпфруті міститься велика кількість рослинної клітковини, глікозидів і вітаміну С. Глікозиди покращують діяльність серця, перешкоджають розвитку атеросклерозу і благотворно позначаються на серце при аритміях.
Лляна олія – це потужний профілактичний засіб щодо безлічі серцево-судинних захворювань. Саме в лляній олії міститься найбільше омега-3 кислот, які «нещадно» вичищають наші судини від залежавшегося холестерину.
Незважаючи на високу калорійність, лляне масло також сприяє схудненню, правда, вживати його потрібно в помірних кількостях (до 2 ст. л. на день).
Ви принесете своєму організму неоціненну користь, якщо замініть білий хліб цільнозерновим, а також введете в ваш раціон харчування необроблені злаки.
У злаках міститься велика кількість клітковини, яка перешкоджає засвоєнню поганого холестерину. Регулярне вживання злаків буде відмінною профілактикою атеросклерозу та ішемічної хвороби серця.
Противірусні властивості часнику відомі здавна. Однак мало хто знає про те, що часник – це ще й прекрасний засіб від підвищеного тиску. Так, до складу часнику входить оксид азоту та сульфід водню – речовини, що сприяють зниженню артеріального тиску.
Деякі дослідження показують, що регулярне вживання часнику здатне знизити рівень артеріального тиску на 15-20 мм рт. ст.
Ви будете здивовані, але червоне сухе вино може стати надійним помічником для вашого серця. Головне тут – знати міру (не більше келиха в день), а також вибирати справжні вина, а не порошкові.
Червоне вино багате антиоксидантами, а помірне надходження алкоголю надає стимулюючу дію на роботу серцево-судинної системи.
Увага! Вживати червоне вино можна, якщо ви здорові. В іншому випадку вино може нашкодити.
Лісові ягоди – це прекрасне джерело калію, магнію, антоціанів, вітаміну С і клітковини. Всі ці компоненти необхідні для злагодженої роботи серцево-судинної системи.
Найкориснішими для серця ягодами вважаються: суниця, чорна і червона смородина, малина і журавлина.
Хороша новина для ласунів: чорний шоколад корисний для серця. Такий вердикт оголосили одразу кілька дослідницьких груп, які вивчали властивості какао-бобів.
Так, регулярне вживання чорного шоколаду запобігає появі згустків крові, а також покращує роботу червоних кров’яних тілець. Корисними для серця вважаються ті види чорного шоколаду, в яких вміст какао не менше 70%.
Недавні дослідження показали, що більшість їстівних грибів містять у своєму складі ерготіанін. Ця речовина з унікальними властивостями, здатна нейтралізувати вільні радикали, які беруть участь у розвитку не тільки серцево-судинних захворювань, але і раку.