Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Блоги
  • Вирубка дерев: як Україна з екологічної колиски світу перетворюється на пустелю

Вирубка дерев: як Україна з екологічної колиски світу перетворюється на пустелю

2 хв на прочитання15 Січня 2024, 16:54 3317
Поділитись:

Україна є прекрасною зеленою країною. 

Та я думаю, чи доречно зараз уживати слово є, чи ліпше сказати, що Україна була зеленою країною раніше?

Якщо подивитися на нашу країну у розрізі 33 років Незалежності, то ми побачимо ситуацію, коли Україна не зуміла впровадити та комплексно реалізувати програму захисту лісів.

Дерева знищуються й знищуються безжально. 

Для того, щоб побудувати на їхніх місцях: чергові комплекси відпочинку, ресторани, готелі. Особливо ця ситуація характерна для західного регіону. 

Все тому, що традиційно Західна Україна найбагатша на ліси, а найбільша лісистість – саме в українських Карпатах і цифра ця неймовірна – 42%! 

Оберігати ліси – мало б бути завданням номер один для нашої влади. 

У 2021 році президент Володимир Зеленський обіцяв українцям висадити один мільярд дерев упродовж трьох років.

Та проблема не в тому, щоб висадити, а в тому, щоб доглянути. 

І хоча красиві цифри програми “Зелена країна” свідчать про те, що вже висаджено майже 500 млн дерев, питання залишається відкритим – що далі? 

Недостатньо посадити дерево, як і недостатньо зробити програму з висадження дерев. 

Потрібна програма захисту та підтримки лісів.

Інакше і надалі будуть відбуватися ситуації на зразок тої, що маємо в Прикарпатті, коли первісні ліси знищують заради чергового будівництва. Ідеться про село Поляниця (Івано-Франківщина), де вже вирили котлован під будівництво. Нам відомо тільки те, що забудовник – ТОВ "ЕКО БУД БЕРҐХАУС" і нині розпочато кримінальне провадження за цим фактом. 

Переконаний, що таких ситуацій в Україні чимало – тим паче під час війни, коли весь інформаційний простір перебуває по суті у вакуумі і це додатково розв'язує руки недобросовісним ділкам, для яких наруга над природою – нічого не означає. 

Та дуже добре, що є такі ЗМІ, як Green Post, завдяки яким можна привернути увагу до справді важливої теми – збереження довкілля – бо я аж ніяк не хочу, і ви переконаний теж, щоб Україна з екоколиски остаточно перетворилася на пустелю та смітник.