Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Блоги
  • Ухвалено державну програму «Питна вода України», яка покликана забезпечити українців якісною питною водою

Ухвалено державну програму «Питна вода України», яка покликана забезпечити українців якісною питною водою

3 хв на прочитання17 Лютого 2022, 12:15 2091
Поділитись:

Верховна Рада України ухвалила державну програму «Питна вода України» на 2022-2026 роки. Вона передбачає оновлення систем водопостачання та водовідведення для забезпечення українців якісною питною водою. 

В Україні, як і в усьому світі, бракує якісної питної води. Через зношену інфраструктуру, забруднення промисловими відходами та кліматичні зміни ця глобальна проблема залишається актуальною вже протягом багатьох років. У ХХІ столітті не є нормальною ситуація, коли у 9 областях України залишається практика подачі води за графіком або використання привізної води. 

Статистика показує, що централізованим водопостачанням в Україні забезпечено 99% міст, 90% селищ та 30% сіл. Однак тільки 69% населення мають до нього доступ, а 48% – до систем централізованого водовідведення. Наше водопровідно-каналізаційне господарство потребує термінової модернізації та інвестицій. Адже теперішній стан речей негативно впливає на питну воду, що позначається на здоров’ї та якості життя людей. 

Як член екокомітету та голова підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища не втомлююся говорити про важливість вже ухваленої урядової цільової соціальної програми «Питна вода 2022-2026». Сподіваюсь, що її реалізація розпочнеться якнайшвидше та буде здійснена в повному обсязі.  Це не тільки полегшить життя людям, а й покращить стан екології загалом.

Трохи детальніше про саму програму: «Питна вода України» 2022-2026 – це флагманська програма Міністерства розвитку громад та територій України. Вона передбачає будівництво, реконструкцію та ремонт централізованих водовідвідних та водопровідних мереж, очисних споруд, впровадження станцій доочищення питної води. За цією програмою планується також облаштувати лабораторії, де за допомогою спеціального обладнання контролюватимуть якість води. У роботу мають взяти понад 1700 водогосподарських об’єктів різних населених пунктів країни. Визначити пріоритетні проєкти та підготувати документацію мають органи місцевого самоврядування. І я раджу з цим не зволікати та бути об’єктивними під час визначення першочергових завдань у цій сфері.  

Програму реалізують за кошти держави та громад. Загалом на її втілення планується виділити 28 млрд  гривень: 17 млрд – з  державного бюджету та 11 млрд – з місцевих бюджетів та інших джерел надходжень. На початку березня вже очікується постанова Кабміну про порядок надання та використання коштів за програмою. 

Сподіваюсь, що Міністерству вдасться реалізувати її в повному обсязі. Адже ця програма важлива для України ще й тим, що її втілення сприятиме зменшенню кількості сміття. Через неякісну воду з крана люди часто купують бутильовану воду та поповнюють сміттєзвалища пляшками з пластику. 

Програма «Питна вода України» дійсно дуже важлива для нашої держави, адже надасть для українців безперешкодний доступ до чистої та безпечної води, а це крок до якісних екологічних змін, яких так потребує  довкілля та люди. Сподіваюся, органи місцевого самоврядування відповідально поставляться до своєї частини роботи, а проєкти профінансують та реалізують у повному обсязі.