Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Блоги
  • Чорні алеї та стрибок смертності: що чекає Америку після заборони абортів

Чорні алеї та стрибок смертності: що чекає Америку після заборони абортів

7 хв на прочитання14 Травня 2022, 14:03 2682
Поділитись:

Сполучені Штати Америки знаходяться у кроці від рішення про заборону абортів для половини країни.

Принаймні так виглядає злите попереднє рішення Верховного Суду США - однієї з найбільш секретних організацій Америки.

У ньому йдеться про скасування дії федерального рішення 1973 року у справі Roe vs Wade, яке власне і встановило дозвіл на переривання вагітності за бажанням жінки.

Якщо рішення судді Аліто залишиться незмінним, то тепер кожен штат США сам обиратиме, чи забороняти йому аборти.

А деякі заявили, що це станеться автоматично через так звані “trigger laws”. Вони діяли до Roe vs Wade, але його вага більша. Втім, без нього їх активують.

Приклад? Закон у Мічигані 1931 року, який забороняє аборти навіть у випадках згвалтування та інцесту. Майже такий самий закон вже працює в Техасі та Оклахомі.

У штатах з найбільш жорсткими законами материнська смертність вже на 7% вища, ніж там, де обмежень менше.

Саме рішення Аліто у своєму тексті створює можливості заборонити й інші досягнення Верховного Суду США. Наприклад, щодо міжрасових та міжетнічних шлюбів або буття представником ЛГБТ взагалі (у 12 штатах так і буде!).

Деякі республіканці навіть кажуть про заборону контрацепції! Такий радикальний бан потенційно залишить жінок без вже звичних способів захисту: втрутрішньо маткової спіралі або термінової контрацепції (morning after та інші).

До речі, жертвам сексуального насилля в Україні теж закупали екстрені препарати після вторгнення росії 24 лютого і знущань під Києвом.

Своїми діями та словами Республіканці та обрані ними консервативні судді по факту виключають з сексуального процесу складову задоволення, залишаючи лише функцію продовження роду.

А це відсилає нас як мінімум до серіалу “Оповідь служниці”. Так тут ще й відмовитися від цієї дитини буде ще той квест!

Аборти тільки для багатих

Подібні “ідеї” від судової гілки влади ставить під пряму загрозу життя багатьох дівчат та жінок.

Викидень, переривання вагітності, інші проблеми, що призвели  до смерті плоду, а також надання власне послуг по аборту може розцінюватися як вбивство. Та що казати, якщо за перше в США можна абсолютно реально сісти за грати.

Причому притягнути до відповідальності можуть як саму жінку, так і установу, яка погодилася її прийняти, лікаря, який зробив аборт і навіть водія “Уберу”, який цю жінку віз!

 В теорії, клініки які надають абортивні послуги, мають бути захищені дією FACE Act (Freedom of Access to the Clinical Entrances Act), але на практиці вони постійно зазнають харасменту та вандалізму, підпалів та інших атак. Ефективність FACE Act останнім часом впала. І, звісно, всіх, хто туди заходить, принижують.

Бідним американкам, а особливо американкам кольору, може стати ще гірше. Далеко не у всіх є гроші на аборт, тим більше на аборт у іншому штаті. Це час без роботи (значить без грошей), необхідність знайти транспорт, кудись їхати.З кимось залишити інших дітей, якщо є. Серед найбільш вразливих – латиноамериканки, мігрантки без документів, підлітки, жінки без страховки.

 Деякі республіканські штати можуть взагалі такі подорожі заборонити. У цьому випадку, середня поїздка складе 282 милі (453 км!). Для багатьох це занадто довго і дорого. І часто може коштувати життя.

Клініки у майже 28 штатах можуть закритися після скасування рішення, яке зачепить до половини усіх жінок США репродуктивного віку (або 33,6 млн). Більшість з них живуть у Флориді та Техасі, де аборти вже й так заборонені законом з сьомого та 15го тижня. І це велика проблема.

Там, де заборона базувалася на термінах вагітності (gestational limits), смертність поступово зросла на 38%. У 18 регіонах, де стало менше клінік планування батьківства (відома у США мережа Planned Parenthood) матері вмирали на 8% більше.

Там, де аборти заборонять, живе більше жінок у бідності (до 20%) ніж там де це менш ймовірно. Велика частка темношкірих американок теж живе на Півдні країни. Їхні шанси померти від небажаної вагітності втричі вищі.

У таких регіонах, як правило, гірші справи з медичною страховкою, дитячим доглядом та школами.

Зважаючи, що 60% звернень це жінки від 20 до 29 років, вони цілком можуть ще вчитися, мати величезний борг за це навчання і просто лише починати кар’єру. У них просто може не бути ресурсів, щоб виростити дитину.

Нової популярності набудуть пігулки, які здатні зупинити все до 10 тижня вагітності. Цей спосіб може бути проведений вдома, його важко відстежити. Але не всюди сам продаж таких медикаментів є легальним.

Народжені діти мають більш високі шанси потрапити у сиротинці та системи соціальної допомоги. І таким чином, перевантажити їх.

Без захисту Roe vs Wade, кількість легальних абортів впаде на 13%, вважають вчені. Також США можуть зіткнутися з потужною хвилею материнської смертності – на 20% більшою, ніж зараз.

Втім, й нині цифра чимала: 700 дівчат та жінок помирають щорічно під час, до або після народження дітей. Часто фахова гінекологічна допомога просто недоступна у регіоні.

Америка до Roe vs Wade

Тоді це була ніби інша країна. Аборти були дозволені всього лише у чотирьох штатах і ще в 13 – по медичним показанням. Втім, багато хто звертався до набагато більш радикальних методів.

Це, наприклад, вішалки для одягу (coat-hangers), які пізніше стали обов’язковим символом усіх подібних протестів; дроти або спіралі; ін’єкції у матку мила або перекису; введення повітря насосом; небезпечні та токсичні хімікати, некваліфіковані “надавачі абортних послуг”. Звідти й ще одна страшна назва “Чорні алеї” (Black Alleys).

Тобто віддалені місця без контролю поліції, де можна було – ризикуючи життям – зробити аборт. Число звернень до лікарень йшло на тисячі за десять років до успіху в суді. Іноді, дуже іноді, жінки навіть просили чоловіків вдарити їх у живіт, коли інші способи були неможливі.

Зараз, по даним CDC на 2020 рік, на кожні 100 тисяч здорових народжень, 23,8 матерів помирає. Це найбільші показники у розвиненому світі.

Багатьох жінок можуть примушувати виношувати дитину до терміну, якщо навіть вони того не бажають. Тут можуть бути передчасні пологи, народження з низькою масою тіла та інші проблеми для матері і дитини.

Раніше, добитися аборту через медичні показання було складно. У випадку падіння рішення 1973 року, зробити це у багатьох штатах буде майже неможливо. Переважні причини смерті залишаються тими самими: кардіоваскулярні ускладнення, тромби, серцеві напади, геморагічні проблеми, зараження крові, викидень, який не зміг покинути лоно.

У 1950-х роках, як пише історик теми Джиліан Франк, до 1,2 млн жінок робили нелегальні аборти у США кожен рік! Через десять літ – 800 тисяч щорічно. Першими, хто вчив людей у “темних алеях” були ветеринари. Часто на стороні жінок виступали представники церкви.

З іншого боку, у відносно нещодавньому минулому (а точно у 2009 році), доктора Джорджа Тіллера вбили у церкві в Канзасі. Він робив аборти жінкам. Й історія боротьби за аборти повна такими історіями. І якщо Roe vs Wade буде скасовано, їх реально може стати ще більше