Багато хто вважає, що в нашій їжі немає всього корисного, віддають перевагу їжі сумнівної якості, харчуються однотипно, при цьому жменями п'ють додатково різні БАДи, поповнюючи, як їм здається, брак корисних вітамінів та мінералів. Відома дієтологиня Світлана Фус пропонує звернути увагу на оселедець.
"Оселедець є одним з кращих джерел омега-3 жирних кислот. При добовій потребі від 1 до 1.5 г на добу, в 100 г оселедця міститься 2.4 г. Омега-3 жирні кислоти потрібні для повноцінного харчування, тому що не виробляються в організмі, якраз вони важливі для здоров'я", — зауважує фахівчиня на своїй сторінці у Фейсбук.
Відповідно, Омега-3 жирні кислоти :
Крім того, в оселедці міститься йод. 100 г цієї риби забезпечить практично половину добової дози цього необхідного для роботи щитоподібної залози елемента. Важливий для щитоподібки і селен. У оселедця його досить багато-близько 37 мкг, при мінімальній добовій потребі – 50 мкг.
"Більшість людей, почувши слово "антиоксиданти", думають про такі продукти, як зелений чай і червоне вино. Але саме оселедець містить потужні антиоксиданти: вітамін Е і селен. Обидві ці поживні речовини важливі для роботи імунної системи. Вони допомагають звести до мінімуму шкоду, заподіяну вільними радикалами",— говорить Світлана Фус.
І додає, що є в оселедці і вітаміни В12 і Д, мінерали-мідь, марганець і хром. 100 г оселедця забезпечить добову потребу в хромі, який впливає на метаболізм глюкози в організмі.
До слова, замінити телятину можна на біле м'ясо курки або індички.