Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • ЗСУ використовують під Бахмутом нову бойову машину неясного призначення: ось що про неї відомо

ЗСУ використовують під Бахмутом нову бойову машину неясного призначення: ось що про неї відомо

Раніше таких на фронті не бачили.

6 хв на прочитання19 Квітня 2023, 01:23
Фото: t.me/uniannet Фото: t.me/uniannet
Поділитись:

Під Бахмутом було помічено унікальний зразок української техніки — візуально це важка бронемашина на шасі найпопулярнішого танка ЗСУ. Дивно, але ніхто так і не зрозумів, що це насправді і навіщо потрібно. «Дзеркало» розповідає кілька версій того, чим це може бути.

Фото: t.me/vanguard_spacepro

Фото та відео незвичайної бронетехніки з'явилися в мережі в неділю. Візуально машина є шасі найбільш поширеного в ЗСУ танка Т-64, але без башти. Замість неї зверху встановлений великокаліберний 12,7-міліметровий кулемет «Утьос», димові гранатомети, а по бортах і у верхній частині техніку захищають контейнери динамічного захисту (ДЗ) «Контакт-1» («цегла» із зарядів вибухівки та сталевих пластин, що знижують ефективність гранат із РПГ та протитанкових ракет, якщо ті влучать у броню).

Одні впізнавали як важку БМП з урахуванням Т-64, інші бачили у ній бронетранспортер на тому ж шасі.

У каналі групи розслідувачів NMFTE зазначили, що модернізація виглядає заводською (тобто зроблена на підприємстві, а не кустарно). А військовий блогер Ігаль Левін визначив техніку як броньовану ремонтно-евакуаційну машину (БРЕМ), такої ж думки дотримуються автори військового українського видання «Мілітарний». БРЕМ використовуються, наприклад, щоб витягувати підбиту бронетехніку з бою.

Відомий український військовий оглядач Олександр Коваленко написав, що це не так варіація на тему БМП, як посилена командно-штабна машина (тобто пересувний захищений штаб) або все та ж БРЕМ. Він припустив, що одному з українських танків пошкодило башту без можливості відновлення, і тому машину зробили саме такою (за його словами, для БМП озброєння з одного кулемета заслабке).

Пізніше з'явилися фото тієї ж (або такої ж) бронемашини, зроблені з іншого ракурсу — по них видно, що попереду техніка захищена тим самим динамічним захистом «Контакт-1» (у цій війні встановлення додаткових блоків ДЗ з метою підвищення захищеності дуже популярна, їх наварюють навіть на «мангали» російських танків).

За наявними знімками поки що важко зрозуміти призначення машини: вона з однаковою ймовірністю може бути як засобом перевезення піхоти до поля бою (тобто як бронетранспортер) або як ремонтно-евакуаційна машина. Для БМП (тобто техніки, яка не тільки возить особовий склад, а й сама бере участь у бою нарівні з танками) озброєння з одного великокаліберного кулемета справді є недостатнім.

Утім, Україна робила схожі моделі до війни. І не лише вона.

Що б не було перед нами — БТР, БМП чи евакуаційна машина — така переробка цілком у дусі часу. У середині XX століття бронетранспортери мали лише довезти піхоту до поля бою, після чого солдати билися вже поза машиною. Така тактика «прощала» БТР слабку броню, і більшість техніки цього класу (радянські БТР-60, 70, 80, американські M-113) бронювалися тільки від куль та осколків. У радянській і російській армії під час афганської та чеченських воєн у захист своїх бронетранспортерів вірили настільки мало, що бійці часто їздили на броні, а не всередині: так був менший шанс загинути, підірвавшись на міні.

Зараз, коли кількість протитанкового озброєння сильно зросла, а бойові дії багато в чому перемістилися до міст, потреба у захисті піхоти бронею різко зросла.

Піонером тут став Ізраїль — у ході воєн з арабами ізраїльтяни захопили сотні радянських танків Т-54 та Т-55 і зробили з них важкі бронетранспортери «Ахзаріт». На відміну від СРСР чи США, Ізраїль — країна з дуже невеликим населенням (і відповідно армією), і збереження життя бійців для держави завжди було критично важливим.

Ізраїльський важкий БТР «Ахзаріт». На вигляд він дещо нагадує машину, помічену під Бахмутом. Фото: gkirok, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Ізраїльський важкий БТР «Ахзаріт». На вигляд він дещо нагадує машину, помічену під Бахмутом. Фото: gkirok, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

На початку XXI століття ізраїльтяни почали створювати важкі БТР «Намер» на шасі своїх найкращих танків «Меркава» і навіть оснащувати їх комплексами активного захисту, які можуть засікати та збивати ворожі ракети особливими боєприпасами.

Важкий БТР «Намер» на експозиції бронетанкового музею в Латруні, неподалік Єрусалиму. Фото: Ishaiabigail, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Тяжкий БТР «Намер» на експозиції бронетанкового музею в Латруні, неподалік Єрусалиму. Фото: Ishaiabigail, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Свої розробки важких БМП та БТР велись і в Україні — переважно їх робив Харківський бронетанковий завод. У 2005 році українські інженери створили модель БМПВ-64, яка була якраз важкою машиною для транспортування піхоти й участі в бою, зроблену на шасі Т-64. Машина мала протиснарядне бронювання (як танк) і забезпечувала непоганий захист від мін. Озброювалася вона 30-мм скорострільною гарматою. «Мілітарний» у 2012 році зазначав, що такий підхід дозволяє отримати добре захищену машину при масі трохи більше ніж 34 т (що дозволяє перевозити БМП літаком).

У Харкові створили ще кілька варіантів важко захищених БТР і БМП на танковому шасі. Однак брак фінансування призвів до того, що жоден із варіантів не пішов у велику серію.

Так що, хоч би на якому підприємстві була виконана машина на шасі Т-64, конструктори явно знали, що робили: важкі бронетранспортери та БМП (особливо не створені з нуля, а зроблені на шасі, що вже є) цілком перспективні — бронезахисту на полі бою багато не буває.

Тимчасом на фронті стають популярними «мангали» на техніці: чому ЗСУ перейняли російську ідею, яка не спрацювала на початку війни.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Пошкодження енергетичної інфраструктури Аварійні відключення електрики
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у 6 регіонах, у деяких областях проходять аварійні відключення
1 хв на прочитаннягодина тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитаннягодина тому

Черкащина Шахрайство Привласнення землі
На Черкащині шахрайським шляхом привласнили землю вартістю понад 6 млн грн
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання3 години тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання4 години тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання4 години тому
Запіканки на будь-який смак: 11 рецептів — і солодкі, й несолодкі
12 хв на прочитання10 годин тому
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання11 годин тому