Догори
Дати відгук

Зроблено перше і, можливо, останнє фото гігантських щурів Вангуну

Це один із найрідкісніших і найменш досліджених видів тварин у світі.

3 хв на прочитання04 Грудня 2023, 19:39
Зображення фотопастки гігантського щура Вангуну (Uromys vika) на Соломонових островах. Фото: Dr Tyrone Lavery/University of Melbourne/AP/dpa Зображення фотопастки гігантського щура Вангуну (Uromys vika) на Соломонових островах. Фото: Dr Tyrone Lavery/University of Melbourne/AP/dpa
Поділитись:

Отримано перші, але, можливо, й останні зображення так званого гігантського щура Вангуну (Uromys vika): дослідники зробили фотографії за допомогою фотопасток і таким чином уперше сфотографували живим один із найрідкісніших і найменш досліджених видів тварин у світі. Про це розповідає Die Zeit.

Гігантський щур Вангуну, названий на честь однойменного Соломонового острова в південній частині Тихого океану, навіть не був відомий науці кілька років тому. Єдина задокументована тварина була знайдена напіврозкладеною біля зрубаного дерева в 2015 році. Це був перший новий вид гризунів, виявлений на Соломонових островах, на схід від Нової Гвінеї, за понад 80 років.

Але шанси на подальші дослідження цього виду в його природному середовищі невеликі. Тому що їх житлова площа маленька і ще зменшується. Тропічні ліси Вангуну були знищені лісорубами. Австралійські вчені встановили свої фотопастки «в останньому великому кварталі первинного лісу Вангуну», пишуть вони у своїй статті в журналі Ecology and Evolution.

Лісова територія навколо місця, де вперше було знайдено одного з цих щурів, має розмір лише близько 81 км2, і тому є порівняно невеликою. Поки цих тварин майже не спостерігали, хоча вони добре відомі місцевим жителям. Тому вважається, що вид перебуває під загрозою зникнення. 

Науковці пишуть, що саме завдяки місцевим жителям тварини тепер потрапили в камерні пастки: жителі Вангуну — на відміну від науки — мають глибокі традиційні знання про гігантських щурів.

«Використовуючи камери-пастки та керуючись цими знаннями, ми мали на меті зафіксувати зображення Uromys vika в останньому великому кварталі первинного лісу Вангуну. Гризуни були беззаперечно ідентифіковані як Uromys vika через їх великий розмір тіла, довгі хвости та дуже короткі вуха», — йдеться в повідомленні.

Тварин привабила приманка з кунжутною олією. Всього було створено 95 зображень чотирьох різних тварин.

Згідно з дослідженням, ліси поблизу міста Заїра являють собою останнє придатне місце існування для цього виду: тварини будують свої гнізда на папоротях, які ростуть на низинних деревах. Про їхній спосіб життя відомо небагато, але кажуть, що щури Вангуну настільки сильні, що можуть навіть ламати кокоси. Їхній розмір разом із хвостом оцінюється приблизно в 50 см, а вага — до 500 г.

«Нещодавнє схвалення вирубування лісів навколо Заїри призведе до їх зникнення», — переконані дослідники. Вони сподіваються, що їхні фотографії допоможуть привернути увагу до рідкісних гризунів і захистити середовище їх проживання. Єдиний наразі екземпляр був, імовірно, знайдений — і вбитий — такою рубкою. Можливо, він жив у кроні дерева, тому місцем його проживання вважається зрубана яблуня-троянда.

«Результати, представлені тут, отримані в критичний для майбутнього лісів Заїри час», — пише науковець Тайрон Лавері. Мешканці 16 років боролися за захист своїх племінних земель від комерційної експлуатації. Однак уряд Соломонових Островів відкрив територію для вирубування в листопаді 2022 року.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Поради дієтолога Продукти для схуднення Фітнес
Завжди мають бути в холодильнику: дієтолог назвала п'ять продуктів для схуднення
2 хв на прочитання38 хвилин тому
Зображення згенероване ШІ
В індійських прянощах знайшли отруту — їх могли постачати по всьому світу
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення: URB/SWNS
На території Об'єднаних Арабських Еміратів з'явиться перший у світі оздоровчий острів
1 хв на прочитання2 години тому
Повітряний краффін Паска Рецепт приготування на Великдень
Повітряний краффін "Зебра": рецепт приготування без дріжджів
2 хв на прочитання3 години тому
У громадян рф конфіскували три земельні ділянки на Хмельниччині
2 хв на прочитання5 годин тому
Протестувальники в Парижі вимагають припинити очищення міста від саморобних таборів перед Олімпіадою
1 хв на прочитання8 годин тому
Ці ознаки інсульту можуть попередити про загрозу життю: ніколи не ігноруйте їх
2 хв на прочитання8 годин тому
У Німеччині команда зіграла у футбол голяка, протестуючи проти комерціалізації цього виду спорту (ФОТО)
1 хв на прочитання14 годин тому