Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Енерго
  • Знищення енергосистеми України може призвести до аварій гірше Чорнобиля та Фукусіми — Грінпіс

Знищення енергосистеми України може призвести до аварій гірше Чорнобиля та Фукусіми — Грінпіс

Радіоактивне забруднення може серйозно вплинути і на значну частину Європи.

1 хв на прочитання03 Жовтня 2024, 00:33
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

У новому дослідженні Грінпіс Україна йдеться про те, наскільки тендітною та вразливою стала українська енергосистема внаслідок атак, і що саме зараз високий ризик безпрецедентної ядерної катастрофи, розповідає Deutsche Welle.

В організації наголошують, що продовження атак проти енергосистеми може призвести до відключення від електропостачання систем охолодження реакторів Рівненської, Хмельницької та Південно-Української АЕС. Їх перегрів призведе до розплавлення ядерного палива та викиду радіації.

У разі аварії на АЕС насамперед постраждає населення України, проте радіоактивне забруднення може серйозно вплинути й на значну частину Європи, йдеться у доповіді. За несприятливого сценарію наслідки можуть виявитися серйознішими, ніж від катастроф на АЕС у Фукусімі та Чорнобилі, вважають в організації.

«Зараз МАГАТЕ необхідно діяти більш рішуче — чітко та недвозначно комунікувати з російським урядом, а також негайно розгорнути розширену місію на критично важливих підстанціях», — закликає Шон Берні, ядерний експерт із київського офісу Грінпіс.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго