Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Агро
  • Знаменитий банк насіння у вічній мерзлоті має врятувати людство від загибелі — ось як він виглядає зсередини (ФОТО)

Знаменитий банк насіння у вічній мерзлоті має врятувати людство від загибелі — ось як він виглядає зсередини (ФОТО)

Насіння захищене від землетрусів, кислотних дощів і радіоактивного випромінювання.

1 хв на прочитання20 Січня 2024, 12:46
Вхід у Всесвітнє насіннєсховище на Шпіцбергені, 2018 рік Фото: twitter.com/GlobalSeedVault Вхід у Всесвітнє насіннєсховище на Шпіцбергені, 2018 рік Фото: twitter.com/GlobalSeedVault
Поділитись:

У постапокаліптичних фільмах показано величезну кількість сценаріїв загибелі людства. Однак зникнення насіння зазвичай не входить до їх числа. Але насправді це одна з найважливіших загроз, що стоять перед людьми. Адже втрата навіть одного виду сільськогосподарських культур може бути такою ж незворотною, як зникнення динозаврів чи будь-яких інших форм життя. Щоб не дати цьому трапитися, існує Всесвітнє насіннєсховище на Шпіцбергені, що належить Міністерству сільського господарства та продовольства Норвегії. Воно розташоване на однойменному архіпелазі на північ від Полярного кола. «Дзеркало» показало, як виглядає зсередини споруда, яка має врятувати людство від «аграрного апокаліпсису».

Установа діє як резервний банк насіння основних світових сільськогосподарських культур. За задумом, за його допомогою можна буде відновити будь-яке рослинне джерело продовольства, якщо його глобальні запаси будуть знищені стихійними лихами, війнами чи шкідниками. Таким чином, сховище є своєрідним Ноєвим ковчегом для насіння.

Споруда розташована за 1300 км від Північного полюса, на крижаному плато Платобергет. Тут на глибині 120 м під землею зберігається понад 1,2 млн зразків насіння кукурудзи, рису, пшениці та багатьох інших культур. Сховище облаштовано у колишній шахті з видобутку бурого та кам'яного вугілля, обладнаної вибухобезпечними дверима та шлюзовими камерами. Усі зразки упаковані у пластикові кейси. Вони захищені від землетрусів, кислотних дощів і радіоактивного випромінювання, вічна мерзлота та холодильні установки підтримують у приміщенні постійну температуру -18 °С, що уповільнює старіння насіння.

Фото 1/11

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.