Догори
Дати відгук

Знайдено порятунок від аграрних рейдерів

У Мін'юсті розповіли, як захиститися від аграрного рейдерства після відкриття ринку землі

2 хв на прочитання18 Травня 2020, 17:58
Фото «Слово і Діло» Фото «Слово і Діло»
Поділитись:

Як не допустити сплеску аграрного рейдерства після відкриття ринку землі? Відповідь на це питання надав Мін'юст на своєму Telegram-каналі.

Отже, 10 стратегічних кроків держави полягають в наступному:

Крок 1. Забезпечити повне перенесення із Державного реєстру земель у Державний земельний кадастр відомостей про земельні ділянки, що перебувають у приватній власності або у користуванні фізичних та юридичних осіб. Це сприятиме розв'язанню проблеми реєстрації земельних ділянок, технічна документація на які була розроблена до початку 2013 року.

Крок 2. Включити до Державного земельного кадастру просторові й метадані, а також сервіси, забезпечивши відкритий онлайн-доступ до них.

Крок 3. Запровадити Єдиний реєстр адрес України для впорядкування, об’єднання і захисту існуючих баз даних і сервісів, зменшення технічних помилок під час ідентифікації земель, та оптимізації діючих процедур із земельними ділянками.

Крок 4 Забезпечити проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо необхідності присвоєння земельній ділянці кадастрового номеру, що є істотною умовою для оформлення права власності на землю. Без цієї процедури на сьогодні неможливо оформити жодну юридичну дію щодо земельної ділянки (відчуження, оренда, суперфіцій тощо).

Крок 5. Розширити можливості діючих моніторингових сервісів, зокрема, забезпечити повноцінне функціонування послуги SMS-Маяк Земля. Це дасть змогу власникам і користувачам відстежувати зміни статусу земельної ділянки.

Крок 6. Забезпечити підключення нотаріусів до Державного земельного кадастру задля спрощення процедури оформлення правочинів та спадщини щодо земельних ділянок (надання можливості нотаріусам самостійного формувати витяг із Державного земельного кадастру).

Крок 7. Сприяти повноцінному функціонуванню безкоштовного онлайн-сервісу для аграріїв — Державного аграрного реєстру, в якому відображено актуальну інформацію про належні особі земельні ділянки: їх площу, цільове призначення, вартість, речове право (у разі наявності).

Крок 8. Передбачити можливість автоматичної взаємодії між Єдиним державним реєстром прав та Єдиним державним реєстром судових рішень для забезпечення максимально доступної та прозорої перевірки інформації про наявність судових рішень щодо земельної ділянки.

Крок 9. Запровадити обов’язкове нотаріальне посвідчення договорів оренди земельної ділянки, як додаткової гарантії законності договору і дієвого запобіжника від шахрайських дій.

Крок 10. Забезпечити ефективну співпрацю між Міністерством юстиції України й Міністерством внутрішніх справ України з метою координації дії у сфері запобігання та протидії рейдерству.

Нагадуємо, Зеленський підписав законопроєкт про протидію земельному рейдерству.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Рецепт приготування Деруни Швидка страва
Просто та смачно: перевірений рецепт відмінних дерунів
1 хв на прочитання2 години тому
На Кіровоградщині лісгосп має сплатити понад 200 тисяч
Фото ілюстративне
Суд повернув громаді Києва земельну ділянку біля Біличанського лісу, на якій розташована траса Київ-Ірпінь
1 хв на прочитання4 години тому
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання11 годин тому
Хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
Укрзалізниця визначилася, хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
1 хв на прочитанняВчора
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитанняВчора
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитанняВчора
У дитинстві ненавидів гусей, а зараз розвиває на них великий бізнес: на Полтавщині є унікальне господарство
1 хв на прочитанняВчора
Досвідчені дачники дали поради, як легко позбутись будяків на садових доріжках
1 хв на прочитанняВчора