Догори
Дати відгук

Зміївська паперова фабрика та TetraPak® запустили нові потужності з переробки комбінованої картонної упаковки (ФОТО,ВІДЕО)

Інвестиції в проєкт склали близько 1,7 млн євро.

4 хв на прочитання19 Листопада 2021, 08:04
Фото: Зміївська фабрика Фото: Зміївська фабрика
Поділитись:

Зміївська паперова фабрика у партнерстві з TetraPak® запустила нові потужності з переробки комбінованої картонної упаковки для напоїв та продуктів харчування в Україні. Про це повідомила пресслужба TetraPak. Ці потужності запускають в Україні вперше.

Фото: Зміївська фабрика

"Інноваційна лінія повного циклу переробки комбінованої картонної упаковки для напоїв та продуктів харчування (TetraPak і аналогів) введена в дію на Зміївській паперовій фабриці у Харківській області. Завдяки модернізації на 25% збільшилася загальна виробнича потужність лінії з переробкикартонної упаковки для напоїв та продуктів харчування. Тепер щороку підприємство зможе переробляти до 15 тисяч тонн цього виду упаковки та виробляти понад 4 тисячі тонн високоякісної поліалюмінієвої гранули.Вперше в Україні з'явиться повний цикл переробки всіх компонентів комбінованої картонної упаковки для напоїв та продуктів харчуванняна одному промисловому майданчику, щонаблизить національну галузь поводження з відходами до стандартів ЄС", - ідеться у повідомленні.

Співінвесторами проєкту стали Зміївська паперова фабрика та компанія TetraPak, світовий лідер угалузі виробництва упаковки йустаткування для харчової промисловості. Загальні інвестиції в проєкт склали близько 1,7 млн євро. Це партнерство підтверджує прагнення обох компаній працювати згідно з принципами економіки замкнутого циклу.

На Зміївській фабриці переробляється та отримує друге життя целюлозна частина комбінованої картонної упаковкидля напоїв та продуктів харчування TetraPak і аналогів ще з 2009 року. А давній партнер фабрики, видавництво «Ранок», для друку своїх книг використовує вторинний папір, виробленийу результаті переробки такої упаковки.

Директор видавництва Віктор Круглов зазначив, що близько 50% друкованої продукції виготовляється з переробленого паперу, і видавництво планує збільшити цю частку до 70%, у тому числі завдякиреалізації видавничих проєктів у співпраці з відповідальним бізнесом і громадськими організаціями.

Фото: Зміївська фабрика

Завдяки модернізації лінії та встановленню сучасного обладнання європейських виробників PallMann і WIPA тут, на Зміївській паперовій фабриці, із суміші поліетилену та алюмінію будуть також виробляти вторинну поліалюмінієву гранулу. 

Ця затребувана сировина широко використовується для виготовлення різних виробів: садових меблів, оздоблювальних панелей, труб, предметів домашнього вжитку, а також як домішкав процесі виробництваполімерно-піщаних виробів (тротуарної плитки, інженерних люків, зливостоків) і дорожніх покриттів, що значно покращує їхні властивості.

«Сприяння розвитку інфраструктури для збиранняйпереробки комбінованої картонної упаковки для напоїв та продуктів харчування TetraPakта її аналогів у всьому світі є важливою частиною стратегії сталого розвитку компанії. Спільні інвестиції в модернізацію лінії в Україні – частина глобальної стратегії компанії з розвитку переробних потужностей. Ми також підтримуємо впровадження принципу Розширеної відповідальності виробника в Україні та освітні проєкти, які популяризують роздільний збір відходів та показують важливість сталого розвитку йциркулярної економіки для нашої планети»,– повідомив Ігор Череватов, генеральний директор TetraPak в Україні.

 TetraPak – світовий лідер угалузі виробництва упаковки йустаткування для харчової промисловості. У тісній співпраці зі своїми клієнтами і постачальниками компанія пропонує безпечні, інноваційні та екологічно чисті продукти, які щодня задовольняють потреби сотень мільйонів людей у більш ніж 160 країнах. Як компанія з 25 тисячами співробітників увсьому світі, TetraPak вірить у відповідальне лідерство в галузі та дотримується принципів сталого розвитку у веденні бізнесу. 

Зміївська паперова фабрика (м. Зміїв, Харківська область) виробляє кілька марок паперу з вторинної сировини. Щорічно фабрика переробляє 12 тис. тонн макулатури, включно зкартонною упаковкою для напоївта продуктів харчування. На фабриці працює близько 200 людей. У 2020 році фабрика була сертифікована лісовою опікунською радою (FSC). Наявність цього сертифіката підтверджує, що паперова продукція вироблена з лісів, у яких ведеться господарство відповідно до принципів сталого розвитку, або в її склад входить перероблена сировина. Оскільки в Змієві паперове виробництво існує понад 100 років, на фабриці за підтримки Українського культурного фонду створено Музей паперу, а на сайті підприємствапредставленайого віртуальна версія. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Понад 80 % збитків, завданих екстремальними погодними умовами в Азії, були спричинені повенями і штормами, згідно зі звітом ООН. Фото: Husnain Ali/AFP/Getty Images
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитання38 хвилин тому
Скріншот: devby.io
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання3 години тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання5 годин тому
Фото ілюстративне
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання6 годин тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання7 годин тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання8 годин тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання9 годин тому
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання10 годин тому
Більше з GreenPost
Поганий холестерин Корисні овочі Харчування
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитання2 години тому
Оформлення інвалідності Викрили групу Медиків підроблені Документи
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання2 години тому
Смачний десерт Шоколадна ковбаса Рецепт приготування
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання4 години тому
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання5 годин тому
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитання11 годин тому
Куряча печінка у сметані — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання16 годин тому
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання17 годин тому