Догори
Дати відгук

Змінилися правила роботи екстреної медичної допомоги

Ці зміни стосуються діяльності оперативно-диспетчерської служби, яка приймає виклики про медичну допомогу та направляє на місце інциденту медичну бригаду.

2 хв на прочитання29 Грудня 2020, 12:19
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Уряд затвердив проєкт постанови, яка передбачає зміни в Порядку інформування бригад швидкої допомоги та визначає Порядок роботи оперативно-диспетчерських служб. Про це стало відомо під час позачергового засідання Кабміну 28 грудня. 

За словами прем'єр-міністра України, зміна правил має значно вплинути на швидкість часу доїзду екстрених служб до місця призначення.

Відтепер оперативно-диспетчерська служба має:

  • оперативно отримувати й опрацьовувати виклики екстреної медичної допомоги,
  • визначати місцеперебування найближчої вільної бригади та направляти її на виклик,
  • обирати та корегувати маршрут для бригади,
  • визначати оптимальний заклад охорони здоров'я для пацієнта, якого шпиталізують,
  • надавати консультативну допомогу із застосуванням телемедицини.

Порядком роботи також передбачено, що виклик, який надійшов із території обслуговування центру та був прийнятий оперативно-диспетчерською службою, може переадресовуватися до будь-якої іншої ОДС. Передача виклику стає можливою завдяки інформаційно-аналітичній системі «Централь 103». 

Разом із тим зміни внесли також у порядок інформування бригад швидкої медичної допомоги про виклик. 

Інформація про необхідність надати людині медичну допомогу надходить від оператора системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112 до центральної ОДС.  Мешканці Криму, міст Севастополя та Києва можуть звертатися за допомогою за єдиним номером екстреної медичної допомоги 103.

Для забезпечення отримання інформації про виклики у складі оперативно-диспетчерської служби визначаються диспетчери прийому викликів. які обробляють кожне звернення українців за медичною допомогою. Саме диспетчер напрямку приймає рішення про направлення бригади на виклик і забезпечує подальшу комунікацію з нею. 

Як ми інформували своїх читачів раніше, з 1 січня 2021 року зміняться правила виклику медичної допомоги. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost