Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Зменшують симптоми ПТСР, допомагають перемогти безсоння, знижують дратівливість і гнів: науковці рекомендують терапію кіньми

Зменшують симптоми ПТСР, допомагають перемогти безсоння, знижують дратівливість і гнів: науковці рекомендують терапію кіньми

Верхова їзда — не обов'язкова частина терапії.

2 хв на прочитання27 Серпня 2023, 10:17
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Прихильники пет-терапії вважають, що собаки, кішки, коні та інші допомагають стабілізувати емоції, стати більш розслабленим та спокійним, розвинути довіру до оточуючих і впевненість у собі, покращити навички спілкування, саморегуляції та соціалізації. Крім того, вихованці позбавляють від самотності, знижують дратівливість і гнів, зменшують симптоми ПТСР, допомагають перемогти безсоння і підвищують рівень гормонів радості — окситоцину й ендорфінів.

Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

Найпопулярніші терапевти та компаньйони серед свійських тварин — собаки. Далі йдуть не такі доступні коні. Психотерапія за їх участю використовується для лікування залежностей, а також допомоги дорослим і дітям із психічними порушеннями. Верхова їзда — не обов'язкова частина терапії. Щоб покращити самопочуття, люди можуть доглядати коней. Спілкування з тваринами, їх здатність розпізнавати й імітувати людські емоції допомагають упоратися з емоційними розладами та навчитися довіри.

Нещодавно дослідники вивчили здатність коней розпізнавати емоції людини. Тварини віддають перевагу радісним обличчям перед сумними і відчувають емоційне зараження при звуках радісного голосу. Попередні спостереження показали, що багато тварин реагують на сильні позитивно чи негативно заряджені емоції, наприклад, щастя та гнів. У серії експериментів науковці перевірили, чи можуть вони також розрізняти менш емоційно насичені, слабкі емоції, як смуток.

Для аналізу поведінки коней поміщали перед двома екранами, де зображались обличчя людей у радісному і сумному настрої. Паралельно транслювався запис голосу, який виражав або радість, або смуток. Спочатку коні концентрувалися на знімку, який не збігався з емоціями в голосі. Іншими словами, ці тварини можуть асоціювати людське обличчя і голос, що виражають ті самі емоції. Також коні яскравіше реагували на позитивні емоції людей. Одна з можливих причин такої поведінки, на думку дослідників, — це емоційне зараження. Цей ефект пов'язаний із тим, що тварини переймають поточний емоційний стан людини, яка за ними спостерігає.

Також ми розповідали, що погладжування собак і спілкування з ними поліпшує стан здоров’я — науковці.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost