Догори
Дати відгук

Зірки покидають Чумацький Шлях – твердження науковців

Є дві конкуруючі теорії, які намагаються пояснити його.

2 хв на прочитання13 Листопада 2023, 14:45
Зірки покидають Чумацький Шлях твердження науковців Зірки покидають Чумацький Шлях твердження науковців
Поділитись:

Науковці мають дві основні теорії, чому зірки вирішили покинути Чумацький Шлях.

Галактика Чумацький Шлях, в якій розташована і наша Сонячна система, не може втримати всі свої зірки. Деякі з них прориваються у міжгалактичний простір і вирушають у нескінченну подорож якнайдалі від людства, пише Уніан, з посиланням на  Science Alert.

Команда астрономів, яка спостерігала за рухом групи масивних зірок, помітила, що деякі з них рухаються інакше, ніж решта галактики. Це зірки-втікачі, які покидають Чумацький Шлях.

Наразі науковці не можуть точно визначити кількість зірок-втікачів, які зібралися "на вихід". Але астрономи постійно знаходять усе нові й нові зірки цього типу. Зараз відомо 175 таких зірок. Але їх може бути значно більше. За деякими оцінками – близько 10 мільйонів.

Точні причини масової втечі зірок з нашої галактики астрофізики досі розуміють не до кінця. Зараз розпочато нове дослідження, яке має пролити світло на цей феномен.

Є дві конкуруючі теорії, які намагаються пояснити його. Перша — це сценарій динамічного викиду (DES), а друга — сценарій подвійної наднової (BSS).

У BSS-сценарії розглядається ситуація, коли дві зірки існують як пара. І у випадку, коли одна з них вибухає як наднова, цей вибух штовхає другу зірку у випадковому напрямку. Зрештою цього імпульсу може бути достатньо, щоб друга зірка вирвалася з галактики.

У DES-сценарії ситуація виглядає менш драматично. Коли зірка опиняється в щільній групі масивніших зірок, вона зазнає гравітаційного впливу, який може радикально змінити її звичайний напрям руху. Саме цей сценарій серед вчених вважається більш правдоподібним.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.