Догори
Дати відгук

Жителі Землі вважають Росію головною загрозою для світу — опитування

У США 80 % опитаних переконані, що їхня країна повинна продовжувати надавати військову підтримку Україні.

5 хв на прочитання08 Вересня 2023, 00:36
Поділитись:

Понад 70 % учасників міжнародного опитування стверджують, що Росія становить потенційну загрозу для всього світу.

Згідно з опитуванням «Найкращі країни», проведеним у 36 країнах для видання U.S. News & World Report, 72 % респондентів певною мірою погодилися з твердженням «Росія є загрозою для всього світу». Китай набрав 66 % аналогічних відповідей, в той час як Сполучені Штати отримали 50 % підтримки.

Найбільше страху щодо Росії відчувають її сусіди, такі як Фінляндія, Японія, Польща і Данія, де показники перевищують 90 %.

Рейтинг «Найкращі країни» визначається за багатьма параметрами, і Росія, де опитування не проводилося другий рік поспіль, у загальному списку найкращих країн світу опустилася на одну сходинку до 37 загальної позиції. Ще в тогорічному рейтингу сталося її перше падіння на 12 позицій.

Незважаючи на свій вплив у світових справах, Росія не домінує в рейтингах за такими показниками, як якість життя та відкритість для бізнесу. За всіма категоріями показники варіюються, що вказує на розмірковування та різноманітність у сприйнятті Росії на світовому рівні.

Тимчасом у Сполучених Штатах 80 % опитаних вважають, що країна повинна продовжувати надавати військову підтримку Україні в боротьбі з російською агресією.

Майже три чверті респондентів опитування вважають, що Росія є глобальною загрозою, хоча Китай і США «не однозначні».

Подібна частка респондентів певною мірою погодилася з такими ж настроями щодо Китаю, тоді як половина вважає Сполучені Штати загрозою, підкреслюючи глобальну напруженість і підкреслюючи, як сприйняття трьох впливових світових держав може відрізнятися залежно від країни.

Під час цьогорічного опитування найкращих країн, проведеного з 17 березня по 12 червня, респонденти в регіонах світу пов’язували загалом 87 країн із різними ознаками, наприклад, чи нація «дбає про права людини», має «сильну армію» чи має «сильні міжнародні альянси». Аналіз цих асоціацій сформував десятки рейтингових списків, а також загальний рейтинг найкращих країн світу.

Серед людей у певних країнах відсоток тих, хто погодився цього року, що Росія є «загрозою для світу», перевищив 90 % у кількох: Данії, Фінляндії, Японії та Польщі. Через вторгнення Росії в Україну Фінляндія офіційно приєдналася до НАТО на початку цього року, тоді як Польща зміцнила свій кордон із союзником Росії Білоруссю на тлі присутності там найманців із Москвою з воєнізованої організації ПВК «Вагнер».

Проте, хоча Україна підскочила на дев’ять позицій у минулорічному рейтингу найкращих країн, що свідчить про потенційну ознаку зростання підтримки країни під час війни, результати опитування 2023 року показують, що схвалення може слабшати. Україна опустилася на шість позицій до №68 у загальному рейтингу, а 67 % опитаних із 36 країн погодилися, що вони «мають підтримувати Україну в їхньому захисті від Росії» — падіння на 5 процентних пунктів порівняно з результатами того року.

Підтримка України залишається високою в багатьох країнах, при цьому згода перевищує 80 % у країнах, включаючи Австралію, Данію та Велику Британію. І трохи менше половини респондентів загалом погодилися з твердженням: «Я б підтримав відправлення військ моєю країною в Україну».

Сайже 80% респондентів США в опитуванні «Найкращі країни» погодилися з твердженням, що їхня країна повинна підтримувати захист України від Росії, хоча ця підтримка також дещо знизилася порівняно з 85 % рік тому.

І хоча зрозуміло, що американці розглядають Росію як глобальну загрозу, вони також стурбовані Китаєм: майже 88% респондентів опитування Best Countries у США певною мірою погодилися з твердженням: «Росія є загрозою для світу». Близько 84 % погодилися з тим же твердженням щодо Китаю. Єдиними іншими країнами, де більша частка опитаних погоджується, що Китай є глобальною загрозою, були Японія (91 %) і Південна Корея (86 %).

Коли йдеться про переконання американців щодо того, яка країна становить найбільшу загрозу для самих США, аналіз в іншому місці вказує на Китай. Опитування, проведене на початку цього року безпартійним дослідницьким центром Pew Research Center, показало, що 50 % респондентів дотримуються такої точки зору, тоді як Росія отримала лише 17 % — сприйняття значною мірою підживлюється настроями консервативних республіканців.

Річард Вайк, директор дослідження глобальних настроїв Pew, зазначає, що американці вважають загрозу Китаю більш «багатовимірною», тобто країна становить як економічну, так і національну загрозу для США, тоді як Росія розглядається як менша економічна загроза.

Серед респондентів, які дійсно вважають США глобальною загрозою, найбільше жителів Китаю — близько 75 %.

Незалежно від того, яке місце займають ці три країни в очах інших, велика частка громадян світу відчуває занепокоєння щодо можливості глобального конфлікту, оскільки 72,5 % респондентів опитування «Найкращі країни» погодилися з твердженням: «Я боюся, що ми наближаємось до Третьої світової війни». Це показник дещо знизився з приблизно 75 % у 2022 році.

Прикметно, що у Звіті про глобальні ризики Всесвітнього економічного форуму за 2023 рік «геоекономічне протистояння» — яке може розгортатися через такі механізми, як санкції, валютні заходи та торговий контроль — віднесено до 10 найбільших ризиків із погляду серйозності як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі. Ризик міждержавного конфлікту, який охоплює такі дії, як кібератаки та гарячі війни, був далі в обох списках.

Тимчасом Китай дає зрозуміти, що територіальне питання з РФ не закрите — Центр стратегічних комунікацій.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023