Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Китай дає зрозуміти, що територіальне питання з РФ не закрите — Центр стратегічних комунікацій

Китай дає зрозуміти, що територіальне питання з РФ не закрите — Центр стратегічних комунікацій

Московський бумеранг повертається з Пекіна.

3 хв на прочитання07 Вересня 2023, 00:32
Нова карта Китаю з територіями РФ Нова карта Китаю з територіями РФ
Поділитись:

Китайський державний «Картографічний сервіс стандартних карт» 29 серпня представив комплект географічних карт на 2023 рік, де позначив як територію КНР Великий Уссурійський острів на річці Амур. У Центрі стратегічних комунікацій вважають, що це знакова історія.

Тривалий час острови на Амурі були предметом територіальних суперечок двох комуністичних держав — КНР і СРСР. Фактично ж їх контролював сильніший Радянський Союз.

Ситуація змінилася після розпаду СРСР. У 2004-му Москва пішла на поступки та підписала угоду з Пекіном про передачу китайцям західної частини острова Великий Уссурійський. Східна частина залишилася в складі РФ (там навіть існує селище Уссурійське з населенням 400 осіб). Відтоді, як здавалося, на Амурі з’явився легітимний, визнаний обома сторонами кордон.

У Центрі стратегічних комунікацій наголошують, що жодного слова про ситуацію з новою китайською картою не було ні з боку офіційного представника Кремля Дмитра Пєскова, який проводить щоденні брифінги, ні з боку екс-президента РФ Дмитра Медведєва, який регулярно погрожує ядерним апокаліпсисом усім, хто зазіхне на територіальну цілісність Росії. Депутати Держдуми також утрималися від заяв.

Єдиною, хто хоч якось прокоментував китайські зазіхання, стала офіційний представник МЗС Марія Захарова. Але й вона обмежилася ритуальною фразою про те, що «прикордонне питання між РФ і КНР вирішене остаточно, територіальних претензій одне до одного немає».

«Нагадаємо, Росія свого часу підписала з Україною договір про кордон. І не один. Крим визнавався українським і на папері, й у публічних заявах Путіна.

У 2014-му Росія довела, що домовленості з нею нічого не варті — можна застосовувати силу та змінювати кордони в односторонньому порядку. А на Далекому Сході сила явно на боці Китаю.

Тож ані протестів, ані вимог до КНР привести свої карти у відповідність до положень договору та проведеної демаркації кордону з Москви не лунає», — ідеться в повідомленні.

У Центрі стратегічних комунікацій відзначають, що в аналогічних випадках китайських територіальних зазіхань протести негайно висловили Філіппіни, Малайзія та Індія, чиї території Китай також позначив як «свої». 

«Якщо «поворот на Схід», який оголосила Росія, дійсно виглядає саме так, то його ціна стає публічним надбанням. Китайський удав, схоже, починає повільно заковтувати жертву, почавши не з одного острова, а формування уявлення, що попри договір і демаркацію кордону, територіальне питання з РФ не закрите. Отже, випущений в Україну територіальний бумеранг з Москви тепер повертається до неї. Поки що тільки з Китаю», — вважають у Центрі стратегічних комунікацій.

Також ми писали, що Китай має намір поглибити взаємодію в галузі оборони з Іраном та Білоруссю.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023