Дослідження, опубліковане в Journal of Nutrition, показує, що жирна риба може знизити ризик діабету 2-го типу.
Дослідники з Швеції та Фінляндії оцінили дієту учасників дослідження, використовуючи нову методику, яка називається метаболомікой на основі мас-спектрометрії. Це дозволило їм досліджувати вплив жирної риби незалежно від таких факторів, як присутність токсинів в навколишньому середовищі.
Нова методика показує реальний вплив жирної риби на ризик діабету.
Дослідники відзначили, що у жирної риби неоднозначна репутація. Деякі дослідження говорять, що її вживання допомагає захиститися від діабету, в той час як інші дослідження показують, що це не має ніякого ефекту або навіть погіршує ризик діабету. Дослідники припустили, що ці суперечливі результати, ймовірно, були викликані присутністю стійких органічних забруднювачів (СОЗ) в рибі.
«[Ми] ідентифікували близько 30 біомаркерів в зразках крові, тобто конкретних молекул, які можна використовувати для об'єктивного вимірювання того, скільки риби з'їли учасники дослідження», - ідеться в матеріалі дослідження. І додається, що грунтуючись на цих біомаркерах, команда виявила, що жирна риба без забруднювачів навколишнього середовища може знизити ризик діабету 2 типу.
Дослідники також заявили, що забруднювачі, мабуть, усувають захисний ефект жирної риби.
Відомо, кількість хворих коронавірусом в Україні знову росте. 12 585 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 9 грудня 2020 року.