Догори
Дати відгук

Жінку засудили до 50 років за ґратами через викидень

Суддя визнав її винною у вбивстві.

2 хв на прочитання11 Липня 2022, 17:20
Поділитись:

У Сальвадорі жінку засудили до 50 років позбавлення волі після того, як у неї стався викидень на 9-му місяці вагітності. Суддя визнав її винною у вбивстві. В країні діють жорсткі закони щодо переривання вагітності, а тому до в’язниці можна потрапити навіть після аборту за медичними показаннями. Про це пише "Zmina.info".

Вирок називають одним із найсуворіших, що коли-небудь виносили в Сальвадорі жінці, підозрюваній у спробі перервати вагітність. Активісти заявили, що покарання пов’язане з дискримінацією за статтю та криміналізує жінок, які страждають від невідкладних акушерських проблем.

Обвинуваченій Леслі Лісбет Рамірес було 19 років, коли в неї стався викидень. Рамірес зазнала невідкладної акушерської допомоги вдома в червні 2020 року. За її словами, вона пішла в туалет і несподівано втратила плід. Рамірес заявила, що не знала про свою вагітність. Тоді поліція відвезла її до лікарні. Невдовзі жінку затримали за підозрою у вбивстві та відпустили після двох років запобіжного заходу.

У травні в Сальвадорі іншу жінку засудили до 30 років ув’язнення за схожих обставин. Згідно з даними правозахисних груп, Есме стала першою жінкою за сім років, яку ув’язнили за невідкладну акушерську допомогу. Вирок жінкам виніс один і той самий суддя Рікардо Торрес Арієта. За даними правозахисної організації Citizen Group, коментуючи вирок Рамірес, суддя заявив, що “матері є джерелом захисту для своїх дітей за будь-яких життєвих обставин, а ви – ні“.

Адвокатка Рамірес Ебігейл Кортес сказала, що вона чекає на офіційний документ про вирок, після чого подасть апеляцію. Кортес зауважила, що під час пандемії був “пік” жінок, які ненавмисно втратили вагітність, тому що вони не мали доступу до медичної допомоги. Вона розкритикувала суддю за те, що він не взяв до уваги висновки експертів, представлені захистом, зокрема те, що було доказом домашнього насильства та крайньої бідності.

Вироки Рамірес та Есме підкреслюють, наскільки консервативною країною залишається Сальвадор щодо репродуктивних прав жінок. Це одна з 5 латиноамериканських країн, де заборонені аборти, зокрема в разі зґвалтування або коли життя жінки знаходиться під загрозою. За переривання вагітності жінкам загрожує до 8 років позбавлення волі. Однак багатьох звинувачують у вбивстві після мертвонароджень і викиднів та засуджують до десятків років. Активістам вдалося добитися звільнення понад 60 жінок, яких засудили неправомірно.

До слова, Право, яке забрали: що чекає Америку після заборони абортів

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитаннягодина тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання2 години тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання3 години тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання3 години тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання4 години тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання5 годин тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання5 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання5 годин тому