Йдеться про вирішення проблеми частини відходів, яку придумала голландка. Найпоширенішим «харчовим сміттям» у Нідерландах є хліб. Поряд із ним значну частку відходів займають овочі та фрукти, оскільки вони швидко втрачають товарний вигляд, пишуть на сайті компанії.
Нідерландська дизайнерка Ельзелінде ван Долеверд у співпраці з китайською компанією 3D Food «надрукувала» кулінарні смаколики з відходів їжі.
Друк розпочали з бананових шкірок, черствого хліба та моркви у вигляді пасти. Згодом вдалося створити елегантні кондитерські вироби та основи для пирогів, які зараз широко використовуються у ресторанах.
Залежно від бажаного смаку овочі та фруктові шкірки готують, пюрують із солодкою картоплею або черствим хлібом до однорідної маси, з якої потім на харчовому 3д-принтері створюються дизайнерські заготовки для майбутніх страв.
Після друку вироби випікають або сушать, що надає їм потрібної структури та значно подовжує термін зберігання.
У компанії розробили безліч рецептів, щоб максимально використати придатні до вжитку харчові відходи.
Також Uppringting Food тісно співпрацює з ресторанами, навчаючи персонал роботі із 3д-принтерами для мінімізації відходів у власних закладах і допомагають їм створювати персоналізований дизайн заготовок відповідно до концепції закладу.
Джерело: Haute Innovation, Uppringting Food
До слова, узбецькі фермери виростили унікальні чорні кавуни без кісточок.