Догори
Дати відгук

Зеленський: В енергетиці неможливо знайти незалежних від олігархів людей

1 хв на прочитання20 Травня 2020, 14:44
Поділитись:

Президент України Володимир Зеленський вважає, що на посаду Міністра енергетики і захисту довкілля практично неможливо знайти людину, яка була б незалежною від олігархів. Про це він заявив під час прес-конференції, приуроченої річниці його перебування на посаді.

«Скажіть мені, будь ласка, де у нас незалежні енергетики, вони є? Дайте мені. Яку ми людину не взяли б, наступного дня ЗМІ пишуть, що це або людина Ахметова, або Коломойського, або Пінчука», - риторично запитує Зеленський.

Нагадаємо, Міністерство енергетики і захисту довкілля зараз очолює Ольга Буславець, яку обґрунтовано підозрюють у зв'язках з Ринатом Ахметовим та його енергохолдингом ДТЕК.

Довгий час на керівних посадах у ДТЕК працював і Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Прикладом проахметівської політики уряду після призначення цих людей можна назвати закриття трьох енергоблоків українських АЕС. У міністерстві пояснюють це необхідністю балансу енергосистеми. Водночас критики цього рішення стверджують, що система «балансується» під олігарха Рината Ахметова та його вугільну генерацію.

Ще однією безпосередньою людиною олігарха можна назвати Міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Ігоря Петрашка. З 2013 по 2020 рік він працював в агарному холдингу олігарха Олега Бахматюка. Сьогодні Петрашко каже, що система закупівель ProZorro має бути переглянута, оскільки українськи фірми у ній начебто не отримують пріоритету перед іноземними.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.