Догори
Дати відгук

Зелена енергетика: зупинення "зеленого" тарифу може стати загрозою, заявив експерт

Нинішнє вороже середовище для інвесторів може не привабити партнерів

4 хв на прочитання07 Вересня 2022, 08:30
Фото:
eco-electrics.com.ua Фото: eco-electrics.com.ua
Поділитись:

Ексглава Секретаріату Енергоспівтовариства Янез Копач заявив, що для України скасування "зеленого" тарифу  було б так званою економічною ядерною бомбою, адже раніше найбільша частка прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Україні спрямовувалась в сектор ВДЕ.

Післявоєнна відбудова України базуватиметься насамперед на приватних інвестиціях, написав він у своїй колонці на Енергореформі.

Копач пояснив, що і до війни в Україні спостерігалися хронічні проблеми з верховенством права, а з початком війни ситуація погіршилися. Так приватні інвестори долучаться до відбудови України тільки в тому випадку, якщо держава зможе запропонувати достатній рівень правової безпеки.

До повномасштабного вторгнення обсяг ПІІ на душу населення в Україні становив менше ніж $1400, а у Польщі ця цифра майже в п’ять разів більша.

В Україні, попри високі процентні ставки, корупцію та непрозору роботу судів, високі “зелені” тарифи приваблювали інвесторів з 2019 року. 

“Нова правова безпека гарантувалася механізмом викупу виробленої електроенергії через державного "Гарантованого покупця" відповідно до положень Закону "Про альтернативні джерела енергії", а також завдяки збору надбавок ВДЕ через оператора системи передачі "Укренерго", що пропонує гарантію безперебійної ліквідності”, – пише Копач.

Хоча нинішні високі ринкові ціни на електроенергію дозволяють робити нові інвестиції без "зеленого" тарифу, однак держава має виконувати існуючі зобов’язання. Наразі ринкова вартість одного МВт-год від українських виробників ВДЕ за умови експорту до ЄС у чотири рази перевищує вартість "зеленого" тарифу.

  Він також наголосив, що досі існувала опозиція щодо дотримання законодавчих зобов’язань, керована насамперед регулятором у сфері енергетики НКРЕКП, який не включив належної надбавки до тарифу на передачу у 2021 році, але держава майже повністю виконувала свої зобов’язання до січня 2022 року. Воєнні обставини різко знизили ліквідність сектору електроенергетики. 

Експерт зазначив, що у березні 2022 року Міненерго без жодних правових підстав обмежило рівень розрахунків з виробниками ВДЕ до 15-16%, а також зобов’язало Гарантованого покупця спрямовувати залишок коштів на розрахунки з "Енергоатомом" та "Укренерго" замість розрахунків з ВДЕ.

Пізніше ця норма була скасована і весь залишок коштів мав іти на ВДЕ. Як наслідок, виробники ВДЕ задовольнили приблизно 30% своїх вимог і трохи більше в липні. “У НКРЕКП винайшли особливий спосіб перерозподілу коштів від виробників ВДЕ шляхом креативного нарахування штрафів за небаланси, відтак виробники ВДЕ є винними у випадку, якщо "Гарантований покупець" не продає вироблену ними електроенергію на ринку. А іноді не продається і половина обсягу”, – сказав Копач.

Крім того, в НКРЕКП встановили штучно занижений обмінний курс для користувачів "зеленим" тарифом, попри те, що вони повинні повертати свої банківські кредити в іноземній валюті.

Він зазначив, що одне таке рішення, яке повністю суперечить закону, зменшило виплати за зеленим тарифом щонайменше вп'ятеро. Експерт також підкреслив, що "Укренерго" перестало платити "Гарантованому покупцеві" за виробників ВДЕ всупереч зобов'язанням та наявності достатніх коштів від тарифу на передачу, кредитів ЄБРР та ЄІБ та прибуткового експорту електроенергії, який ЄС дозволив як допомогу в ситуації з ліквідністю в електроенергетичному секторі України.

Копач зазначив, що причиною відсутності платежів є прагнення економити кошти на фінансування неефективних державних електростанцій для закупівлі вугілля. Далі "Укренерго" купує послуги із зменшення навантаження ВДЕ з підтримкою, але не оплачує їх.

Також голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський нещодавно почав говорити про ініціативу скасування "зеленого" тарифу на час воєнного стану через брак коштів. 

“Скасування "зеленого" тарифу було б так званою економічною ядерною бомбою, – наголосив експерт. – Україні слід задуматися, як залучити ПІІ, оскільки вона є і, швидше за все, буде найризикованішою  економікою в Європі, і всі спостерігатимуть, що сталося з найважливішим портфелем іноземних інвестицій. Нинішнє вороже середовище для ПІІ, ймовірно, у майбутньому привабить лише дуже схильних до ризику іноземних інвесторів у пошуках субсидій.”

Виробники ВДЕ все ще можуть позиватися до держави, щоб отримати свій неоплачений "зелений" тариф, зараз або після війни, навіть якщо вони збанкрутують.
 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Привласнили майже 25 мільйонів гривень на будівництві Палацу спорту.
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитання2 години тому
Заборона продажу одноразових електронних сигарет
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитання3 години тому
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитання4 години тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання5 годин тому
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання6 годин тому
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання7 годин тому
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання8 годин тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання8 годин тому