Догори
Дати відгук

Збільшує ризик смертності: який спосіб заварювання кави є найшкідливішим

У ході дослідження також з'ясували, який спосіб є найкориснішим.

2 хв на прочитання12 Травня 2023, 15:00
Поділитись:

Вчені поставили за мету з'ясувати, як спосіб приготування кави пов'язаний зі смертністю через серцево-судинні захворювання. Результати дослідження показали, до якого методу варто ставитися з особливою обережністю.

Дослідження проводили з 1985 по 2003 рік. В експерименті взяли участь понад 500 000 чоловіків і жінок віком від 20 до 79 років. Піддослідні вживали каву, приготовлену різними способами. При цьому вчені враховували спосіб життя, наявність шкідливих звичок, зайвої ваги та рівень фізичної активності цих людей. 

В ході дослідження науковці вивчили зв'язок між кількістю, типом кави (фільтрована, нефільтрована) та ризиком загальної смертності, серцево-судинних захворювань і тривалістю життя. 

Фільтрованому напою віддали перевагу 59% учасників, тоді як 20% обрали нефільтрований, 9% споживали обидва види, а 12% не пили кави взагалі. 

Виявилося, що найшкідливішою є нефільтрована кава та кава, заварена просто в чашці. У ній міститься багато речовин, що підвищують холестерин. Як свідчить дослідження, їх у 30 разів більше, аніж у фільтрованому напої. 

Натомість найкориснішим способом заварювання є приготування напою одноразовим протоком гарячої води через шар меленої кави, що на фільтрі. Помірне вживання зменшує ризик смерті від серцево-судинних хвороб.

Для чоловіків віком від 60 років споживання кави не впливає на смертність від серцево-судинних захворювань. Інші чоловіки, які вживали нефільтрований напій, мали вищу смертність, ніж чоловіки, які взагалі не вживали кави.  

Також вчені заявляють, що надто шкідливою кава стає тоді, коли гуща довго залишається в гарячій воді. Це такі напої, як еспресо, капучино, кава по-турецьки та кава, заварена у френч-пресі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.