Догори
Дати відгук

Зараз вдалий час для переходу до ринку газу для населення – експерт

Поки газ дешевий

2 хв на прочитання26 Квітня 2020, 21:14
Image by PublicDomainPictures from Pixabay Image by PublicDomainPictures from Pixabay
Поділитись:

Поточна вартість газу створює хороші передумови для переходу до ринкового ціноутворення на газ для побутових споживачів. Але потрібно забезпечити діяльність постачальника останньої надії – без цього ринок неможливо запустити. І також потрібно забезпечити просту процедуру зміни постачальника газу. Так вважає президент Асоціації «Газові трейдери України» Андрій Мизовець, передає Kosatka.Media.

Він відзначив, що зараз низька ціна газу, і є потенційна можливість не шокувати споживача зростанням тарифу. Тому саме цей момент дуже вдалий, щоб запустити ринок. Оскільки, за прогнозами експертів, такі ціни на газ можуть протриматися не довго. 

«Перехід до ринкового ціноутворення за низької ціни для самого споживача пройде практично безболісно, якщо порівнювати з періодами, які були кілька років тому,  коли ціна була вища за 10 тис. грн за тисячу кубічних метрів», – пояснив він.

Простота зміни постачальника і контролю над постачанням – головні критерії вибору для споживача. Якщо він у реальності стикнеться з тим, що потрібно до 120 днів, щоб змінити постачальника газу, то нічого міняти не захоче. Тому саме ці моменти варто вирішити в першу чергу, вважає Мизовець.

«Якщо перехід для споживача буде легким, буде адекватне сприйняття цінових пропозицій трейдерів, можливості оплати, то це буде головним драйвером ринку побутових споживачів газу», – відзначив експерт. 

Він додав, що також важливо, щоб сам споживач знав, що в Україні є ринок газу для побутових споживачів. Для цього має бути серйозна інформкампанія з боку як регулятора, Кабміну, так і постачальників. Саме інформування населення дасть серйозний поштовх, щоб цей ринок розвивався. Створення бази даних постачальників експерт вважає гарною ідеєю. За технічної реалізації це спростить життя споживачам.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.