Догори
Дати відгук

Запалити віртуальну свічку та здати тест: що варто зробити у Всесвітній день пам'яті людей, які померли від СНІДу

Україна посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних.

5 хв на прочитання19 Травня 2024, 08:24
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Рок Хадсон, Фредді Мерк'юрі, Джіа Каранджі, Ентоні Перкінс, Роберт Рід, Офра Хаза, Айзек Азімов – цей список насправді на багато порядків довший, і більшість людей у ньому не такі знамениті. У третю неділю травня відзначається Міжнародний день пам’яті тих, хто помер від СНІДу.

У цей день можна запалити віртуальну свічку — це простий і зворушливий спосіб ушанувати пам'ять близьких людей, які померли від СНІДу, та поділитися своїми почуттями й підтримати одне одного.

Для цього потрібно:

  • Перейти на сайт The International AIDS Candlelight Memorial.
  • Заповнити форму, вказавши ім'я того, кого ви хочете згадати, і коротке повідомлення.
  • Натиснути кнопку «Запалити свічку».

Проте в цей день активісти по всьому світу не тільки вшановують пам’ять померлих, а й говорять про життя. Адже сьогодні із ВІЛ можна жити. Спільними зусиллями партнерів, донорів і держави робиться все можливе, аби програми з профілактики і підтримки працювали, було доступне тестування та лікування.

Україна посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних, залишаючись країною із високим поширенням ВІЛ-інфекції. При цьому напередодні 24 лютого 2022 року Україну демонструвала надзвичайний прогрес у боротьбі з епідемією. Проте кожна третя ВІЛ-позитивна людина або не знала свій ВІЛ-статус, або залишилася поза межами медичного нагляду й відповідно не отримувала лікування (АРВ-терапію).

Попри виклики нинішнього часу, сьогодні тестування та лікування ВІЛ, профілактика та сервіси є доступними в Україні.

Аналіз на ВІЛ рекомендовано здавати 1-2 рази на рік усім людям, які живуть статевим життям.

Портал «Про здоров’я» пояснює, чому й де це варто зробити.

Активний спалах інфекції відбувся на початку 80-х років ХХ ст. в США, але подальші дослідження показали, що перші випадки хвороби траплялися в Африці ще в 50-х роках ХХ століття і звідти поширились по всьому світу.

ВІЛ-інфекція має декілька стадій розвитку — від безсимптомної, коли людина практично не помічає жодних ознак інфікування, до термінальної — коли захворювання вже не підлягає контролю.

Ранні стадії ВІЛ-інфекції наразі піддаються пожиттєвій підтримувальній терапії. Термінальна стадія інфекції має назву СНІД або синдром набутого імунодефіциту. ВІЛ уражає клітини імунної системи, після чого організм хворого не може протидіяти будь-яким іншим захворюванням. Коли клітин імунної системи — Т-лімфоцитів — стає критично мало, ВІЛ-інфекція переходить у СНІД.

Періодичне тестування на ВІЛ є однією з форм профілактики розвитку СНІД, адже у багатьох випадках хворобу помічають саме на останньому етапі, коли допомогти людині вже дуже важко. 

Методи тестування на ВІЛ пройшли цілу еволюцію та змінили кілька поколінь. Сучасні тести мають високу специфічність і чутливість у межах 98-99,9 %, але навіть їх потрібно пройти кілька разів, щоб остаточно поставити діагноз.

Основні види сучасних аналізів на ВІЛ:

  1. Експрес-тест або імунохроматографічний аналіз (ІХА). Робиться 15 хвилин навіть у домашніх умовах. Для аналізу потрібна кровіз пальця або слина. Це простий і зручний метод, який не потребує спеціального обладнання чи кваліфікованого персоналу. Тест-система схожа із тестом на вагітність: касета, на яку потрібно нанести зразок (кров чи слину) та дочекатися, коли проявляться індикаторні смуги.
  2. Імуноферментний аналіз (ІФА) та імуноблотинг (Вестерн-блотинг, WB). Потребує забору венозної крові, тому проводиться у лабораторії. ІФА — високочутливий метод скринінгу, який виявляє комплекс антиген-антитіло. Такий метод потребує високотехнологічного обладнання, спеціальних реактивів, кваліфікованого персоналу. Результату доводиться чекати кілька днів або тижнів. Якщо ІФА виявився позитивним, його підтверджують імуноблотингом. Цей метод аналізує білки та потребує попереднього проведення електрофорезу, тому є достатньо дорогим.
  3. Полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР). Шукає фрагменти вірусу в матеріалі, тому може виявити інфекцію у період вікна. ПЛР може видавати хибнопозитивні результати, тому також потребує підтвердження іншими методами.

Пройдіть тестування на ВІЛ-інфекцію, якщо ви:

  • мали статеві стосунки без презерватива;
  • часто змінюєте статевих партнерів;
  • користувались голкою від шприца, яку вже хтось використовував до вас;
  • мали контакт із кров’ю сторонньої людини, наприклад, при аваріях, травмуваннях, нещасних випадках;
  • робили операцію із пересадки органів або маніпуляції із вливанням донорської крові;
  • чекаєте на дитину. 

Благодійна організація «100 % життя» разом із Центром громадського здоров’я України розробила мобільний додаток HIV Test, де кожен може пройти попереднє тестування у віртуальному режимі. Звичайно ж, це стане лише першим кроком до повноцінної діагностики.

Ви можете пройти тест:

  • у свого сімейного лікаря, педіатра чи терапевта
  • у кабінетах «Довіри», кабінетах інфекційних захворювань поліклініки або консультаційно-діагностичного центру, Центрах профілактики та боротьби зі СНІДом, представництвах профільних громадських організацій 
  • в мобільних амбулаторіях

Не займайтесь самодіагностикою! Будь-які результати аналізів повинні інтерпретуватися за участі лікаря.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.