Догори
Дати відгук

Занедбаний карієс може призвести до смерті — стоматолог

Сьогодні Всесвітній день боротьби з карієсом.

1 хв на прочитання04 Червня 2024, 07:32
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Поділитись:

Карієс — найпоширеніше стоматологічне захворювання. Біль, дискомфорт, чутливість до холоду та тепла, можлива втрата зуба — мало хто не знає, що це таке... Проте більшість людей максимально відкладає візит до стоматолога, оскільки карієс стає відчутним не відразу.

4 червня відзначають Всесвітній день боротьби з карієсом. Чому важливо про це нагадувати? Якщо вчасно не лікувати зуби, можуть виникнути ускладнення та захворювання, що можуть призвести до смерті, розповіла стоматолог, щелепно-лицьовий хірург, імплантолог Вероніка Мелехова. За її словами, небезпечним є будь-який запальний процес у ротовій порожнині, зокрема карієс.

«Припустимо, після карієсу у нас втягується у запалення нерв зуба, виникають пульпіти, періодонтити. Скрізь, де пацієнт має осередки хронічної інфекції, бактерії, які потрапляють у системний кровотік, проходять через серце і нирки. Бактерії можуть осідати в нирках, викликаючи цим пієлонефрит, і на клапанах серця, що може стати причиною міокардитів. Ці захворювання можуть призвести до загибелі людини», — розповідає лікар.

Також через невилікований карієс може розвинутися пульпіт, тобто запалення нерва, додає вона. Пульпіт може перейти у періодонтит, тобто запалення буде вже усередині кістки. З`являється ризик виникнення гнійного вогнища, що може призвести до розвитку флегмони та медіастиніту.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost