Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • «Замість заявленого виробником SPF-30 можна отримати 10»: дерматолог радить, як захистити обличчя від весняного сонця

«Замість заявленого виробником SPF-30 можна отримати 10»: дерматолог радить, як захистити обличчя від весняного сонця

Крем із SPF-фактором навесні захистить від передчасних зморшок.

5 хв на прочитання20 Травня 2023, 11:16
Поділитись:

Навесні так хочеться побалувати себе сонячними ваннами, але водночас навіть весняне сонце аж ніяк не безпечне, особливо для ніжної та тонкої шкіри обличчя. Агресивна дія ультрафіолету на втомлену від зимових місяців шкіру провокує появу зморшок, робить її сухою та зневодненою, провокує появу пігментних плям. Саме тому навесні косметологи радять використовувати спеціальні доглядові косметичні засоби, наприклад, крем із SPF-фактором.

Чому не варто нехтувати таким захистом не лише влітку, а й із першими весняними променями, інформаційному порталу «Здорові люди» пояснила лікар-косметолог, дерматовенеролог Юлія Баранова.

Підступний ультрафіолет

УФ-випромінювання не залежить від температури, погоди чи пори року. Нетривалий вплив ультрафіолету корисний для здоров'я, адже з його допомогою виробляється вітамін D. Однак тривале перебування під сонячними променями загрожує опіками, появою пігментації, фотостарінням шкіри, ослабленням імунітету, збільшенням ризику розвитку раку шкіри. До речі, фотостаріння і так зване справжнє старіння — не одне й те саме. І з проявами фотостаріння боротися набагато складніше.

Ще одним негативним наслідком впливу ультрафіолету можуть стати фотодерматити (запальна реакція шкіри з утворенням висипу, пухирів). Причиною такої чутливості до сонячного світла можуть бути деякі косметичні процедури чи прийом певних лікарських засобів (сульфаніламідів, тетрациклінів, протизаплідних таблеток), у складі яких містяться речовини, що підвищують чутливість шкіри до ультрафіолету (фотосенсибілізатори).

Існує три типи УФ-променів:

  • промені типу А (UVA) здатні проникати крізь хмари навіть у похмуру погоду. Таке випромінювання найнебезпечніше. Воно нічим не затримується, здатне проникати у глибокі шари шкіри, викликаючи її фотоушкодження;
  • промені типу В (UVB) не менш небезпечні. Саме вони є причиною сонячних опіків. Утім, захиститися від них простіше, UVB-випромінювання поглинається одягом, особливо світлим;
  • найагресивніші — промені типу С, але до Землі вони не доходять, а поглинаються її озоновим шаром.

UVA-промені провокують раннє старіння шкіри, появу зморшок. Вони проникають у глибокі шари шкіри, порушують сполучну тканину, що призводить до втрати еластичності. UVB-промені стимулюють почервоніння, пігментацію й опіки, а також зростання клітин епідермісу, сприяючи потовщенню шкіри.

Що таке SPF (Sun Protect Factor)

Сонцезахисний крем (Санскрін) — засіб, який захищає від шкідливого впливу сонячного випромінювання на шкіру. Після абревіатури SPF завжди йде цифра, яка означає час безпечного перебування під сонцем. Це означає, якщо на тубі косметичного засобу стоїть індекс SPF-15, то час безпечного перебування на сонці становить 150 хвилин (середній час, який людина може без шкоди для здоров'я перебувати під сонячним промінням без захисту — не більше 10 хвилин).

Кому крем із SPF-фактором просто необхідний

У регулярний денний догляд вводити сонцезахисні засоби можна вже після 25 років, причому фактор захисту повинен бути не менше 30. Крім того, не варто нехтувати подібними засобами людям зі світлою шкірою, причому що вона світліша, то вищим має бути фактор SPF.

Крем із SPF (не менше 50) обов'язково слід використовувати під час або після курсу хімічних пілінгів (поверхневих і серединних), лазерного шліфування, інших відлущувальних процедур. Окрім того, наносити такі косметичні засоби рекомендується під час лікування гіперпігментації шкіри чи прийому препаратів, у складі яких є вітамін А (нерідко вони призначаються при дерматологічних захворюваннях шкіри, у тому числі акне і розацеа). Річ у тім, що вітамін А підвищує чутливість шкіри до дії сонця.

Декоративна косметика з SPF

Слід пам'ятати, що декоративна косметика не зменшує та не збільшує SPF-фактор крему, а індекси різних косметичних засобів, нанесених на шкіру, не підсумовуються.

Сьогодні в асортименті представлена досить широка лінійка доглядової косметики та декоративних косметичних засобів із SPF. Однак при використанні є невеликий нюанс. Навіть якщо ви наносите денний крем SPF-15 та пудру SPF-10, значення індексів не підсумовується. Завжди працює засіб із найбільшим значенням SPF-фактору.

Якщо ви регулярно використовуєте декоративну косметику з SPF-фактором, відмовлятися від денного крему з такою дією не варто.

Тільки тонального крему чи пудри для повноцінного захисту від сонця недостатньо. Крім того, оскільки декоративна косметика не передбачає нанесення товстого шару, на шкіру потрапляє невелика кількість засобу. І замість заявленого виробником SPF-30 можна отримати 10.

Всі засоби, що мають сонцезахисний фактор, треба оновлювати, адже їхня дія не нескінченна. Але наносити денний крем із SPF, наприклад, кожні 2-3 години досить проблематично. У цьому плюс використання декоративної косметики. Обновивши макіяж, ви тим самим додасте трохи захисту від сонця. Найчастіше виникає дискомфорт при використанні засобів із SPF-фактором: шкіра швидко жирніє, і макіяж скочується. У такому разі варто вибирати засоби з меншим вмістом діоксиду титану та серії для жирної та проблемної шкіри. Зазвичай у назві міститься слово «матуючий».

Також ми розповідали, що не всі сонцезахисні креми однаково потрібні: як вибрати засіб із SPF за фототипом.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Солодкі сухарики зі сметаною та корицею — простий і смачний рецепт
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Ірис сибірський — чудові квіти, які не потребують догляду (ФОТО)
1 хв на прочитання3 години тому
Підкормка для Троянд і Папороті Підживлення рослин
Цей простий засіб стане ефективною підкормкою для троянд та папороті
1 хв на прочитанняВчора
Затоплені після сильних дощів житлові квартали міста Цин'юань, провінція Гуандун, Китай, 22 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитанняВчора
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитанняВчора
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитанняВчора
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитанняВчора