Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Замість спиртного варто витратити гроші на автоін’єктор: поради від хіміка тим, хто має алергію, але планує подорож у ліс

Замість спиртного варто витратити гроші на автоін’єктор: поради від хіміка тим, хто має алергію, але планує подорож у ліс

Укус тієї чи іншої комахи може мати летальний кінець через анафілактичний шок.

1 хв на прочитання09 Вересня 2023, 11:14
Поділитись:

Природа завжди вабила людей своєю красою та спокоєм. Проте для тих, хто потерпає від алергії, цей ідилічний відпочинок може приховувати деякі небезпеки: укус тієї чи іншої комахи може мати летальний кінець через анафілактичний шок. Що ж робити, якщо ви зібралися до лісу, але не впевнені у своїй алергічній реакції на можливі укуси комах?

Хімік-енциклопедист Сергій Бесараб радить замість спиртного витратити гроші на автоін’єктор (шприц-тюбик) з адреналіном-епінефрином. Найбільш відомий запатентований пристрій EpiPen від компанії Mylan. Хоча хімік критикує цінову політику компанії, оскільки після появи на ринку в 2007 році шприц-тюбик коштував менше $100 за набір із двох шприців-тюбиків, але відтоді ціна постійно зростала: у 2009 — $103,50, у 2013 — $264,50, у 2015 — $461, у 2016 — $608,61. Зараз він коштує близько $700, хоча за медстрахування в ЄС коштує десятки доларів.

«При цьому лікарі також рекомендують носити з собою два автоін’єктори EpiPen: зелений на 0,15 мг і жовтий на 0,3 мг. Другий потрібен про всяк випадок, якщо анафілактичний шок виявився украй важким. EpiPen має аналоги, наприклад Auvi-Q від Sanofi. Є варіант і для DIY технічної молоді — EpiPencil», — наголошує Сергій Бесараб.

Також нагадаємо, що шершні — це один із наймиролюбніших видів ос: хімік ділиться лайфхаками.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.