Дефіцит заліза або залізодефіцит небезпечний і в запущених випадках може призводити до розвитку залізодефіцитної анемії. Дефіцит заліза наростає приховано, рівень гемоглобіну падає, і стан, який можна було виправити за допомогою простої дієти, стає по-справжньому серйозним.
Слід пам’ятати, що нестача заліза частіше трапляється у жінок, ніж у чоловіків. Але діагностувати дефіцит заліза може лише лікар. Дефіцит заліза може виникнути на тлі рясних менструацій, прихованих кровотеч з травного каналу при гастритах, езофагітах, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, варикозне розширення вен стравоходу і прямої кишки, геморої.
Навіщо взагалі нам залізо?
Залізо входить до складу білка гемоглобіну, який переносить кисень по всьому організму. При нестачі заліза зменшується і рівень гемоглобіну в крові. А якщо організму не вистачає гемоглобіну, тканини м'язи не отримують достатньо кисню і не можуть нормально працювати.
За даними ВООЗ, близько 30% населення в усьому світі страждають від низького рівня гемоглобіну в крові. Мінімум в половині випадків це викликано саме не заліза в організмі. Такий стан називають залізодефіцитно анемією.
Крім цього, залізо бере участь в різних обмінних процесах, тому його дефіцит може внести розлад в роботу організму.
Куди дівається залізо з організму?
Брак заліза може з'явитися в наступних ситуаціях:
Які симптоми можуть свідчити про те, що орагнізму не вистачає заліза? До характерних симптомів дефіциту заліза відносять наступні:
Не варто займатися самолікуванням та призначати собі додаткові препарати з залізом. Необхідно звернутись до лікаря, щоб він визначив індивідуальні добові норми споживання заліза. Також лікар при призначенні препаратів, може врахувати, як вони зможуть взаємодіяти з іншими ліками, які приймає людина.
Крім того, для профілактики дефіциту заліза слід дотримуватись певних рекомендацій:
Щоб підвищити рівень заліза, лікар може призначити залізовмісні препарати і спеціальну дієту.
Джерела заліза
Природнім джерелом заліза є продукти тваринного походження, які у своєму складі мають гемове залізо (яловичина, баранина, печінка, риба, куряче м’ясо, сир).
Важливим показником заліза в продуктах харчування є не його рівень, а біодоступність. В рослинних продуктах міститься негемове залізо, яке має знижену біодоступність (низьку всмоктуваність).
Ось які продукти потрібно включити свій раціон (навіть якщо залізо у вас в нормі):
М'ясо: яловичина, свинина, печінка
Птах: курка, індичка, качка
Риба і морепродукти
Броколі, шпинат, квасоля, горох, збагачені залізом крупи
Сухофрукти: курага, чорнослив і родзинки
Щоб переконатися, що лікування допомагає, через кілька місяців на розсуд лікаря потрібно буде здати повторний аналіз крові.
За матеріалами МОЗ України, diameb.com, umedlab.com.ua.