Догори
Дати відгук

Захищає від раку та допомогає худнути : 10 фактів про користь полуниці, які ви могли не знати

Вона не лише солодка та смачна, але й надзвичайно корисна для здоров'я - у ній безліч вітамінів та антиоксидантів..

6 хв на прочитання22 Червня 2023, 10:55
Поділитись:

Вона справжня «захисниця» нашого організму, містить багато вітамінів, мікроелементів та антиоксидантів. 

Таку кількість вітамінів як у полуниці, мають лише деякі цитрусові і це лише з врахуванням тих вітамінів, які містяться в шкірці. Якщо подумати: що легше з'їсти – півкілограма полуниць чи таку ж кількість лимонів, ягоди беруть верх.

Полуниця поліпшує пам'ять

Згідно з останніми дослідженнями вживання полуниці уповільнює процеси старіння мозку - а отже продовжує його функціональне життя, дозволяючи нам якомога довше залишатися при здоровому розумі і міцній пам'яті. Цікаве також дослідження, яке доводить, що щоденне вживання полуниці покращує короткочасну пам'ять. Ці дані важливі в світлі того, що погіршення здібностей до запам'ятовування недавніх подій, пов'язують з початком розвитку хвороби Альцгеймера.

Полуниця поліпшує зір

Стиглі червоні ягоди полуниці корисні не тільки для пам'яті, а й для зору. Численні дослідження підтверджують, що щоденне вживання полуниці запобігає розвитку макулярної дегенерації сітківки ока, катаракти, сухості очей, прогресуючої сліпоти, а також інших проблем, пов'язаних з віковими змінами в тканинах ока. Унікальний біохімічний склад ягід дозволяє не тільки запобігати появі багатьох хвороб, що ведуть до порушення зору, але також сприяє прогресивному лікуванню вже наявних недуг.

Полуниця (дуже) багата антиоксидантами

Для початку нагадаємо, що таке ці самі антиоксиданти. Антиокислювачі або консерванти, як їх ще називають - це речовини, які перешкоджають руйнівній дії активного кисню на клітини організму. Антиоксиданти захищають організм від передчасного старіння і серйозних захворювань.

Вчені відзначають, що полуниця містить велику кількість фенольних сполук - біофлавоноїдів, які мають виражені антиоксидантні властивості. Доведено, що щоденне вживання полуниці підвищує здатність організму чинити опір дії вільних радикалів. Однак варто врахувати один значний нюанс: не вся полуниця однаково корисна. Яскраві, червоні, з білими «попка» ягоди краще відкласти на варення - в них антиоксидантних речовин в рази менше, ніж в їх бордових, майже чорних побратимів. В даному випадку колір має величезне значення: чим темніше ягода, тим корисніше.

Полуниця - джерело елагової кислоти

Елаговая кислота - регулятор клітинного циклу і найчастіше вона зустрічається в екстрактах фруктів, горіхів і ягід. Речовина отримала популярність завдяки здатності зупиняти мутацію ракових клітин. Серед всіх продуктів за змістом елагової кислоти полуниця займає почесне третє місце. Крім того, що речовина здатна пригнічувати пухлинні процеси, воно також допомагає боротися з вільними радикалами, має протизапальний ефект, позитивно впливає на кровотворні процеси, а також зміцнює імунітет, захищаючи його від зовнішніх напастей.

Полуниця - багате джерело вітаміну С

Прийнято вважати, що головні джерела вітаміну С або аскорбінової кислоти - це лимони, апельсини і, на крайній випадок, часник. Між тим, полуниця набагато більш надійне джерело цієї речовини: в жменьці цих ягід міститься більше вітаміну С, ніж в одному апельсині. Правда варто враховувати, що похвалитися таким багатством можуть тільки темні стиглі ягоди, вирощені під яскравим сонцем, а не в парнику. Цікаво, що в замороженої полуниці цей вітамін зберігається практично в тій же кількості, що і в свіжої. А ось на джеми і варення сподіватися не доводиться - висока температура руйнує вітамін і в солодкому доповненні до чаю корисних речовин не залишається.

Полуниця як профілактика раку

Сьогодні щорічно проводяться сотні досліджень, спрямованих на вивчення раку і методів його профілактики. Деякі з них показують, що регулярне вживання ряду певних продуктів допомагає зменшити шанси розвитку онкозахворювань. Можна помітити, що в цьому списку прописалася і полуниця. Завдяки високій концентрації вітаміну С, елагової кислоти, антоціану, кемферолу і інших корисних речовин ця ягода може запобігати розвитку деяких форм раку. Серед недавніх досліджень, які підтверджують таку властивість полуниці, робота Центру з вивчення раку Університету Огайо.

Полуниця корисна для фігури

По-перше, солодка ягода низькокалорійна. На 100 грам припадає всього лише 33 кілокалорії, які, до слова, спалюються за якихось там кілька хвилин активного бігу. По-друге, вона має низький глікемічний індекс, а значить, запобігає накопиченню жирів. По-третє, містить речовини, які сприяють спалюванню жирів. За деякими даними ефективність обраної дієти підвищується на 24% у тих, хто включав в неї щоденне вживання полуниці. За такий ефект дякувати варто антоціан, яким рясніє ягода. Так що відкидаємо сумніви і налягаємо на полуницю!

Полуниця нормалізує рівень цукру в крові

Полуниця - одна з тих солодких ягід, які можна їсти діабетикам. Завдяки своєму унікальному в усіх відношеннях складу, а також високому рівню змісту фітонутрієнтів, вона не сприяє різкому підвищенню рівня цукру в крові, а також уповільнює процес абсорбції цукрів. Через це її також рекомендують вживати людям, у яких високий ризик захворювання на діабет. Вважається, що ця ягода відмінний засіб для профілактики.

Полуниця корисна для серця

Доведено: ці червоні ягоди знижують ризик виникнення і розвитку численних серцево-судинних захворювань. Як ми вже говорили, полуниця багата різними вітамінами і антиоксидантами, але в даному випадку набагато важливіше, що в стиглих ягодах також виявлені поклади магнію і калію. Останні відіграють важливу роль в нормалізації кров'яного тиску, а також запобігання застою рідини, який призводить до набряків як помітним зовні, так і тих, які можуть утворюватися на внутрішніх органах.

Полуниця показана алергікам

Дивно, але така спірна на перший погляд ягода саме те, що рекомендовано людям, які страждають від різних видів алергій. Здавалося б, стиглі, ароматні, з яскравим смаком ягоди треба було б тримати подалі від людей з подібними проблемами. Але ні! Через свій унікальний біохімічний склад полуниця пригнічує запальні процеси і певні біохімічні реакції, пов'язані з проявом алергієї.

До всього іншого полуниця показана майбутнім мамам. Дослідження показують, що якщо жінка вживала полуницю під час вагітності, ризик розвитку алергії на неї у дитини буде мінімальним.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.