Західні виші почали підготовку "кліматичних лікарів"

2 хв на прочитання19 годин тому
ФОТО: Підготовка медиків / ілюстративне

Система кліматично орієнтованої медицини передбачає п’ять окремих навчальних курсів з відповідною сертифікацією.

З глобальною зміною клімату перед людством виникають нові ризик і складні завдання. Нова реальність переверне життя сучасної людини з ніг на голову, вважають вчені. Приміром, у світі набирає популярності підготовка “кліматичних лікарів”, пише CNN.

Для доктора Аарона Хултгрена “тривожним дзвіночком” став ураган “Сенді” у 2012 році. Тоді молодий лікар швидкої допомоги повернувся із закордонної поїздки та виявив, що його лікарня знеструмлена, її двері закриті для відвідувачів.

Доктор Лакшмі Баласубраманян, онколог з Остіна, штат Техас, записалася на вивчення кліматичної медицини після смерті пацієнтки. Жінка опинилася в пастці у власному будинку під час потужного зимового шторму два роки тому.

Доктор Пол Чарлтон, лікар Індійської служби охорони здоров’я на північному заході Нью-Мексико, був мотивований хвилею літньої спеки 2023 року, коли температура в липні підвищувалася до 100 градусів за Фаренгейтом майже тиждень поспіль, встановивши нові моторошні історичні рекорди.

Хултгрен, Чарлтон і Баласубраманян вступили до Коледж-Стейшн, штат Техас. І вже є напівдорозі до першої в історії дипломної програми, за якою вони стануть сертифікованими експертами з “кліматичної медицини”. Курс є дітищем доктора Джея Лемері, директора програми “Клімат і здоров’я” Медичної школи Університету Колорадо.

“Це наша перша спроба навчання персоналу охорони здоров’я у контексті зміни клімату, підготовки кліматичних лікарів. Нам потрібні надійні, обізнані та ефективні лідери на цьому напрямку. Ми хочемо повідомити теперішнім клініцистам, що це надзвичайно важливі навички для пом’якшення впливу клімату на здоров’я людини”, — наголосив Лемері.

Система кліматично орієнтованої медицини Лемері пропонує п’ять окремих навчальних курсів з відповідною сертифікацією. Кожен з них відповідає вимогам безперервної медичної освіти. Щоб отримати диплом, студенти мають пройти усі п’ять курсів протягом більш ніж двох років. Останній модуль був розроблений, щоб допомогти учасникам підготуватися до великого погодного лиха та змоделювати реакцію на нього.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: