Догори
Дати відгук

З 1 січня суднам у портах ЄС доведеться платити значний кліматичний збір

Ціна на викиди вуглецю повинна становити близько 90 євро за тонну

3 хв на прочитання23 Листопада 2023, 10:15
Кліматичний збір стягнення збору у портах ЄС Кліматичний збір стягнення збору у портах ЄС
Поділитись:

Згідно з постановою, що набирає чинності 1 січня 2024 року, судна, що заходять у порти ЄС і виходять із них, мають сплачувати спеціальний збір за викиди вуглекислого газу.

Суднам, які прямують до європейських портів, у 2024 році доведеться сукупно заплатити 3,6 млрд доларів за викиди вуглекислого газу. Цифра відображає оцінку від Drewry Shipping Consultants Ltd. загальної вартості дотримання вимог системи торгівлі квотами на викиди парникових газів, прийнятої Євросоюзом.

Про це пише ЦТС з посиланням на Bloomberg.

Згідно з постановою, яка набирає чинності 1 січня 2024 року, судна, що заходять у порти ЄС і виходять із них, повинні будуть сплачувати спеціальний збір за викиди вуглекислого газу: від контейнерних партій готової продукції до скрапленого природного газу (ЗПГ).

Викиди з суден у 2018 році перевищили 1 млрд тонн двоокису вуглецю. Світовий флот, як і раніше, здебільшого працює на паливі, отриманому з вуглеводнів. Включення їх у систему торгівлі викидами є частиною плану ЄС з декарбонізації судноплавної галузі боротьби зі зміною клімату.

За даними видання, незважаючи на те, що зазначена сума обчислюється мільярдами доларів, вона становить невелику частину доходів, що отримуються від міжнародних перевезень, і навряд чи вплине на кінцеві споживчі ціни. У 2023 році лише контейнерний гігант A.P. Moller-Maersk A/S отримав прибуток трохи менший за 30 млрд доларів.

Згідно з оцінкою, запропонованою класифікаційним товариством DNV, ціна на викиди вуглецю повинна становити близько 90 євро за тонну: так, контейнеровоз, який здійснює перевезення між Європою та Азією, у 2024 році повинен буде заплатити збір близько 887 тис доларів. Це становить близько 10% від витрат у рік на паливо для судна.

У жовтні 2023 року шість держав-членів ЄС (в основному вздовж узбережжя Середземного моря) висловили стурбованість тим, що перевізники можуть ухилитися від зборів, заходячи до портів, розташованих поруч із ЄС, але його межами. У Євросоюзі вже заявили, що Східний Порт-Саїд у Єгипті та Танжер-Мед у Марокко мають бути визначені як "сусідні порти з перевалки контейнерів", щоб не допустити ухилення від сплати зборів. Іншим потенційним способом обійти збори могло стати використання перевалки вантажів з судна на судно в море.

Bloomberg пише, що перевізникам доведеться 2024 року покривати лише 40% своїх викидів, 2025 року ця цифра може зрости до 70%, ще за рік - до 100%. У 2026 році викиди метану та закису азоту також підпадуть під дію правил. Використовуючи ті ж обчислення, які використовувалися в оцінці Drewry на 2024 рік, що базується на фактичних викидах 2022 року та ціні 100 євро за тонну CO2, загальний розмір виплат за 2026 рік може  становитиме 9 млрд доларів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.