Догори
Дати відгук

Євросоюз виключає атомну енергетику зі списку зелених технологій

2 хв на прочитання09 Грудня 2019, 17:12
Поділитись:

Європарламент досяг домовленості про основні принципи класифікації, яку економічну діяльність можна вважати «зеленою» для цілей «зеленого» фінансування.

Угода, яку все ще потребує затвердження державами-членами ЄС та Європарламентом, стала «несподіваним подарунком до Різдва», заявила неурядова організація Transport & Environment.

«Зелений стандарт ЄС буде означати, що людям більше не можна буде продавати підроблені зелені інвестиції. Якщо ми хочемо зупинити зміну клімату, нам потрібно, щоб гроші направлялися на хороші речі, такі як електрична мобільність або водень, а не на дизельне паливо, газ і брудне біопаливо», – заявив виконавчий директор Transport & Environment Вільям Тодтс.

Класифікація грає важливу роль в європейському енергетичному переході, оскільки мова йде про те, на які види діяльності повинні направлятися «зелені» інвестиції для досягнення ЄС кліматичних цілей на 2050 рік.

Угода встановлює три категорії «стійкості» інвестицій: «зелені», «допоміжні» (не «зелені» сектори, що підтримують енергетичний перехід; наприклад, виробництво сталі для вітряних турбін) і «перехідні». Вона також зобов'язує компанії, в яких працює понад 500 осіб, розкривати, наскільки їх діяльність відповідає трьом новим категоріям.

Експерти ЄС тепер повинні будуть встановити конкретні критерії для визначення, які види економічної діяльності можна кваліфікувати як зелені. Ці критерії будуть включати ліміти викидів CO2 для виробництва електроенергії, які експерти ЄС попередньо встановили на рівні 100 г CO2 на кіловат-годину – поріг, який, в принципі, виключає природний газ.

Великі баталії розігралися з питання класифікації атомної енергетики. Європейський парламент і коаліція країн на чолі з Німеччиною, Австрією і Люксембургом виступили за виключення ядерної енергетики їх «зеленої спільноти», в той час як Франція боролася за її збереження.

«Ядерна енергія повинна бути частиною цього екомаркування», – заявив міністр фінансів Франції Бруно Ле Маре в жовтні. Однак у фінальній версії встановлено, що атомна енергетика буде оцінюватися з застосуванням принципу «не нашкодь», визначення якого Єврокомісія повинна прийняти в найближчі місяці. Експерти відзначають, що стандарти захисту навколишнього середовища настільки високі, що атомна енергетика не проходить перевірку цим принципом і фактично «випадає» з переліку.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Посадовці зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання41 хвилину тому
Збитки довкіллю ДніпроГЕС Нафтопродукти
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Клумба на дачі, виконана в пні старого дерева: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бузок у ландшафтному дизайні: чарівність і краса (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому
Кліматичні зміни треба розглядати як можливість розвитку агросектору - Висоцький
1 хв на прочитанняВчора
Величні мандрівники: як осетрові пережили динозаврів, та можуть зникнути назавжди
10 хв на прочитанняВчора
Собор ХІІ століття на Черкащині повернуто у власність держави
1 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля презентувало членам ЕкоКомітету Верховної Ради України Екологічний договір для України
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost