Відновлення врожаїв у Європі та повернення до імпортних квот для української продукції призведе до суттєвого зниження експорту, йдеться у серпневому звіті Міністерства сільського господарства США (USDA), повідомляє Kurkul.com.
У новому маркетинговому році (липень 2025 – червень 2026) Європейський Союз суттєво зменшить імпорт пшениці, зокрема з України. Це рішення є прямим наслідком двох основних факторів: відновлення власного виробництва в ЄС та завершення дії тимчасових торгових пільг для української продукції.
Протягом 2022–2024 років, коли власні врожаї в Європі були нижчими, ЄС закупив рекордні обсяги зерна, щоб компенсувати дефіцит. У сезоні 2023/24 імпорт пшениці досяг 12,7 млн тонн, а у 2024/25 – близько 10,7 млн тонн. Близько половини цього обсягу надходило саме з України, що стало життєво важливим для українських аграріїв в умовах повномасштабної війни.
Проте у червні 2025 року термін дії пільг завершився, і ЄС повернувся до попередніх умов торгівлі, які передбачають використання тарифних квот у межах Угоди про асоціацію. . Це збіглося з прогнозованим зростанням урожайності в країнах ЄСЗа розрахунками, у 2025/26 році обсяги виробництва пшениці в Євросоюзі зростуть на 13% порівняно з попереднім сезоном.
Попри ці обмеження, Україна, завдяки розширенню експорту морськими шляхами, зберігатиме сильні позиції на зовнішніх ринках. Очікується, що у 2025/26 маркетинговому році експорт української пшениці становитиме 15,5 млн тонн. Основними напрямками, як і раніше, залишатимуться Північна Африка, а також країни Південно-Східної та Південної Азії.
Більше новин читайте на GreenPost.