Догори
Дати відгук

Японський зонд приземлився на Місяці

Дві місії зазнали невдачі, але третя місія Японії була принаймні частково успішною.

2 хв на прочитання20 Січня 2024, 11:50
Місяцехід "Smart Lander for Investigating Moon" (Slim) — перший японський зонд на Місяці. Фото: Kim Kyung-Hoon/Reuters Місяцехід "Smart Lander for Investigating Moon" (Slim) — перший японський зонд на Місяці. Фото: Kim Kyung-Hoon/Reuters
Поділитись:

Безпілотний японський зонд Slim досягнув поверхні Місяця. Як повідомило японське космічне агентство Jaxa в суботу вранці (за місцевим часом), космічний апарат завдовжки 2,40 м і завширшки 1,70 м приземлився після приблизно 20-хвилинного зближення. Після двох невдалих місій це була третя спроба Японії здійснити посадку на Місяць. Раніше це вдавалося лише США, Радянському Союзу, Китаю й Індії. Капсула приватної місії Peregrine американської компанії нещодавно зазнала несправностей після запуску, що призвело до невдачі першої комерційної висадки на Місяць. Про це розповідає Die Zeit.

Хоча це робить Японію п'ятою країною, яка здійснила висадку на Місяць, місія є лише частковим успіхом для космічного агентства Jaxa: сонячні батареї зонду не виробили жодної енергії, оголосила компанія. Крім того, точність посадки ще потрібно проаналізувати.

За словами японців, Slim живиться від бортових батарей. Керівник японського космічного інституту Хітоші Кунінака говорив про хоча б мінімальний успіх.

«Дані, отримані під час посадки, будуть збережені в космічному апараті, і зараз ми працюємо над тим, аби максимізувати наукові результати, відправивши дані назад на Землю», — сказав він.

Якщо посадка пройшла за планом, космічний апарат приземлився в кратері Шіолі, який має діаметр менше 300 м. Науковці вважають, що з поверхні доступна майже недосліджена місячна мантія, розташована під корою супутника Землі.

«Виявлена тут порода має вирішальне значення для дослідження походження Місяця і Землі», — сказав Томокацу Морота з Токійського університету.

За словами науковця, місія також може надати інформацію про поклади води на Місяці, що буде важливо для можливого використання Місяця як місця зупинки на шляху до Марса. «Можливість комерційного використання Місяця залежить від того, чи є вода на полюсах», — сказав він.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.