Догори
Дати відгук

Якщо поруч немає тонометра: ці симптоми підкажуть, що у вас підвищений тиск

Високий кров’яний тиск часто не має симптомів, і багато людей не знають про свій діагноз.

3 хв на прочитання30 Травня 2022, 00:54
Поділитись:

Національна служба охорони здоров’я Великої Британії (NHS) рекомендує проходити перевірку кожні п’ять років усім після 40. Підвищений кров’яний тиск, який називають тихим станом, може призвести до небезпечних для життя ускладнень, таких як серцеві напади та інсульти. Однак іноді потрібно звернути увагу на деякі загальні показники, розповідає Express.

У NHS нагадують, що високий кров’яний тиск часто не має симптомів, і багато людей не знають про свій діагноз. За даними Британського фонду серця, близько п'яти мільйонів дорослих у Великій Британії мають недіагностований високий кров'яний тиск, тому не знають, що перебувають у групі ризику.

«Покази артеріального тиску між 120/80 мм рт.ст. і 140/90 мм рт.ст. можуть означати, що у вас ризик розвитку високого кров’яного тиску, якщо ви не вживаєте заходів, щоби тримати свій кров’яний тиск під контролем. Зміни здорового способу життя іноді можуть допомогти зменшити ваші шанси отримати високий кров’яний тиск і допомогти знизити кров’яний тиск, якщо він уже високий», — кажуть у NHS.

Більшість людей із високим кров’яним тиском не мають жодних ознак чи симптомів, навіть якщо показники артеріального тиску досягають небезпечно високих рівнів, наголошують у клініці Майо.

Проте організація стверджує, що деякі люди з високим кров'яним тиском можуть мати головні болі, задишку або носову кровотечу. Але ці симптоми не є специфічними і зазвичай не з’являються, поки тиск не досягне серйозної або небезпечної для життя стадії.

Артеріальна гіпертензія (гіпертонія) означає, що артеріальний тиск постійно занадто високий і серцю доводиться працювати інтенсивніше, щоби перекачувати кров по всьому тілу. Це може створити додаткове навантаження на серце і кровоносні судини, що згодом підвищує ризик серцевого нападу. Сильне підвищення артеріального тиску називають гіпертонічним кризом, і є три симптоми, які експерти наполегливо застерігають не ігнорувати. На що слід звернути увагу?

Ознаками гіпертонічного кризу, які можуть бути небезпечними для життя, є сильний біль у грудях, сильний головний біль, що супроводжується сплутаністю свідомості та затуманенням зору, або нудота та блювота.

«Іноді люди з есенціальною гіпертензією можуть відчувати головні болі, запаморочення та помутніння зору, але ці симптоми навряд чи з’являться, поки кров’яний тиск не досягне дуже високого рівня», — пояснює платформа охорони здоров’я Ada Health, яка збирає у пацієнтів дані про симптоматику різних захворювань.

Ada додає, що деякі люди також повідомляють, що їхнє серцебиття здається гучнішим, ніж зазвичай, і з’являється відчуття, ніби воно десь у вусі.

«Що вищий артеріальний тиск, то це може бути більш яскраво вираженим», — пояснює платформа охорони здоров’я.

Також ми писали про високий тиск — ходити чи лежати: радить терапевт.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost