Якість зору: які продукти знижують ризик вікових захворювань очей
Вікові захворювання очей, такі як дегенерація жовтої плями та катаракта, часто викликають погіршення зору та сліпоту.
Але зміни у способі життя, включаючи правильне харчування, можуть відстрочити або запобігти певним проблемам із зором.
"Дієта з високим вмістом насичених жирів і цукру може збільшити ризик захворювання очей. З іншого боку, здорова їжа, така як зелень та фрукти, може допомогти запобігти певним захворюванням", - пише портал All About Vision.
Крім того, серцево-судинні захворювання, діабет та захворювання очей, включаючи катаракту та вікову дегенерацію жовтої плями, рідше виникають у людей, які дотримуються дієти, багатої на вітаміни, мінерали, здорові білки, омега-3 жирні кислоти та лютеїн.
Лютеїн захищає сітківку від окисних змін, спричинених ультрафіолетовим світлом. Він міститься в:
- шпинаті;
- капусті;
- солодкій кукурудзі;
- горосі;
- броколі.
Крім цього, для здоров'я очей важливий вітамін А. Він присутній у помаранчевих та жовтих овочах, таких як морква та кабачки.
Лікарі також дали інші рекомендації щодо харчування, які допоможуть зберегти здоров'я очей.
- Їжте цільнозернові продукти та крупи, що містять багато клітковини.
- Їжте корисні жири, що містяться в рибі, лляному маслі, волоських горіхах. Вони допомагають запобігти сухості очей.
- Обмежте споживання насичених жирів із червоного м'яса та молочних продуктів, які можуть збільшити ризик дегенерації жовтої плями. Вибирайте нежирне м'ясо, рибу, горіхи, бобові та яйця як білок. Яйця також є добрим джерелом лютеїну.
- Уникайте натрію. Високе споживання натрію може збільшити ризик утворення катаракти.
Нагадаємо, лікарі назвали «смачний» спосіб зміцнити здоров’я серця, мозку та попередити старіння.