Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Ліс
  • Які три варіанти є в України для вирішення суперечки з ЄС через заборону вивозу українського лісу

Які три варіанти є в України для вирішення суперечки з ЄС через заборону вивозу українського лісу

Економічний експерт впевнений, що найвигідніше для країни запустити діалог з ЄС про перегляд угод про Асоціацію

2 хв на прочитання29 Грудня 2020, 20:37
Поділитись:

В середині грудня Арбітражна Група, яка була створена за домовленістю між Україною та Євросоюзом, прийняла рішення у справі про тимчасову заборону Україні експорту лісоматеріалів в необробленому вигляді. З одного боку, "арбітри" визнали, що обмеження експорту було прийнято сумлінно — у зв'язку з необхідністю захисту цінних і рідкісних порід дерев, а також відповідають зобов'язанням України в рамках СОТ і не порушують зобов'язань за Угодою про Асоціацію.

Але ось встановлені обмеження експорту лісоматеріалів 2015 року, на думку Арбітражної групи, повинні бути відкориговані у співпраці з ЄС, враховуючи положення Угоди про асоціацію. Як заявило Мінекономіки, зараз відомство детально аналізує рішення з метою визначення подальших дій і узгодження термінів здійснення. Вирішити суперечку з Європою через обмеження вивозу української необробленої деревини можна вирішити за трбома сценаріями, вважає економічний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Єгор Киян. Повідомляє "Апостроф".

Перший — Україна з ЄС домовляться і розроблять спільно зміни до закону про мораторій 2015 року, другий — скасувати дію закону від 2015 року та повністю погодитися на умови, продиктовані ЄС. І нарешті, третій варіант — запустити діалог з ЄС про перегляд угод про Асоціацію, і в ідеалі, це саме те, що варто було б зробити, впевнений експерт.

"Проблема третього варіанту з переглядом умов Асоціації — це відсутність переговорного досвіду і слабкі позиції української сторони. Але можливостей в разі перегляду дуже багато: можна було б переглянути експортні квоти на українську продукцію, забезпечити більше впровадження на європейський ринок, і більш детальне прописування умов промислового безвізу. Водночас, довго відтягувати процес прийняття рішення з експорту лісу не вийде, оскільки у ЄС є механізм впливу в особі безвізу і фінансових "траншей" на реформи, більшість з яких, до слова, є кредитами, а не безоплатною допомогою, як це видавали іншим країнам перед вступом в ЄС. Перший і другий варіанти вирішення спору з Євросоюзом — найбільш ймовірні, і слід очікувати саме їх, тому що сьогоднішня влада, виходячи з того, що ми бачили, швидше за все, піде по шляху найменшого опору", - розповів Киян.

Нагадаємо, Україна почала імпорт лісу-кругляка з Євросоюзу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost