Догори
Дати відгук

Які сушені фрукти та ягоди є смачною альтернативою лікам

Уже не кажучи про чипси та сухарики.

5 хв на прочитання21 Травня 2022, 08:49
Поділитись:

Людство давно зробило відкриття: якщо свіжий фрукт чи овоч ретельно висушити, то в ньому збережеться максимум корисних елементів. А іноді сухофрукти стають навіть кориснішими за свої «свіжі версії» й поліпшують роботу організму не гірше за деякі ліки. Про користь деяких сушених фруктів та ягід розповідає «Центр здоров’я».

Сушені абрикоси (курага) — це «ліки» для серця та судин. У куразі багато калію та антиоксидантів. Курага виводить із організму шкідливий холестерин. Сушений абрикос корисний для людей із захворюваннями щитоподібної залози та з цукровим діабетом.

Сушені ананаси є джерелом калію і магнію, заліза і цинку, вітамінів групи B і клітковини, корисної для травлення. Також сушені ананаси допомагають позбутися набряків, додають сил і покращують настрій. Допомагають кинути палити — досвід багатьох курців говорить про те, що такі солодкі снеки знижують потяг до куріння.

Сушені банани — джерело калію, необхідного серцю, печінці, мозку, кісткам, зубам, але найбільше — м'язам. Кожному з нас на добу потрібно отримати щонайменше 1 г калію, а оптимальна добова потреба в ньому для дорослих — 3–4 г. Дітям калій теж необхідний щодобово, у кількості 16–30 мг на кг ваги. Нестача калію в організмі може викликати дистрофію навіть за нормального споживання білків. Сушені банани багаті на натуральний цукор, який при перетравленні легко всмоктується в кров. При тій же масі сушені банани порівняно зі свіжими містять у 5 разів більше калорій. Банан містить білок триптофан, який перетворюється на серотонін. Серотонін покращує настрій, допомагає розслабитися та просто відчути себе щасливим.

Сушений виноград (родзинки) корисний усім без винятку, особливо світлий: він містить максимальну кількість калію, багато фосфору — це допомагає під час напруженої інтелектуальної роботи. Вживання ізюму — гарна профілактика пародонтозу.

Сушена вишня підвищує концентрацію уваги й особливо допомагає тим, хто вирішив кинути курити: речовини, що містяться у вишні, послаблюють нікотинову залежність.

Плоди сушеної груші містять унікальні ефірні олії, біологічно активні речовини, здатні підвищувати захисні сили організму, протистояти інфекційним захворюванням, чинити протизапальну дію і навіть боротися з депресією. У дієтичне харчування з профілактичною та лікувальною метою груша включається при захворюваннях серця, печінки, нирок, цукровому діабеті, порушенні проникності капілярів. Грушове лікування можна проводити практично цілий рік, тому що плоди при сушінні зберігають майже всі біологічно активні речовини. Компот із сушеної груші здатний позбавити застарілого коліту, а також підвищити сексуальну активність.

Сушена диня має гарну тонізуючу дію, а також сечогінну, жовчогінну, протизапальну, загальнозміцнюючу, проносну, очищаючу властивості (зовнішньо очищає шкіру, при прийомі всередину — шлунково-кишковий тракт і сечовидільну систему), покращує процеси виведення з організму холестерину, що нормалізує обмін речовин. У народній медицині диню призначають виснаженим та малокровним хворим, при анемії та атеросклерозі. Особливо корисною вважається диня для тих, хто переніс захворювання печінки і страждає на закрепи.

Сушене ківі чудово підійде тим, хто стежить за своєю фігурою — прекрасний перекус, який зручно брати із собою в дорогу, на роботу, до школи. Сушити ківі дуже просто. Достатньо ввечері почистити, нарізати, укласти в електросушарку для овочів та фруктів і вранці отримати готові снеки.

Сушена полуниця зберігає всі свої корисні властивості протягом двох років зберігання. Особливо цінні сушені ягоди вмістом пектинових кислот, які сприяють виведенню з організму шлаків. Корисно вживати в період загострення сезонних хвороб, а саме пізньої осені та ранньої весни. Також ягоди сушеної полуниці славляться як сильний антидепресант.

Фініки, особливо єгипетські, здатні перемогти застуду, що супроводжується високою температурою: вони містять сполуки, близькі за структурою до ацетилсаліцилової кислоти. До речі, це один із небагатьох сухофруктів, що містить багато провітаміну В5 — саме він забезпечує нам здоров'я волосся та нігтів.

Сушена чорниця — абсолютний лідер за вмістом вітаміну А, здатного зберегти зір. Крім цього, вона знижує рівень цукру в крові, а тому корисна діабетикам.

Чорнослив призначається людям із проблемами травного тракту, оскільки в ньому багато рослинної клітковини. Корисний чорнослив при авітамінозі та недокрів'ї.

Сушені яблука заповнять нестачу вітамінів та мінералів, попутно покращивши і процес травлення. Яблука — найменш калорійні сухофрукти. Свіжі яблука не рекомендовані людям із виразковою хворобою шлунка та дванадцятипалої кишки, а також особам із підвищеною кислотністю шлунка. Для них альтернативою є печені та сушені яблука. Сушені яблука також є доброю заміною чипсів і сухариків. Адже в них усе натуральне, калорій набагато менше, а користі та вітамінів у рази більше.

Також ми розповідали про три способи очистити фрукти від хімікатів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Ризик розвитку раку Шкідливі продукти Поради лікаря
Зросте рівень жиру в крові та ризик розвитку раку: які частини курки краще не їсти
1 хв на прочитання2 години тому
23 квітня Всеукраїнський день психолога Лікування гіпнозом Техніки заспокоєння Дихальні вправи EMDR-терапія
Всеукраїнський день психолога: модний гіпноз, техніки заспокоєння, дихальні вправи, EMDR-терапія
6 хв на прочитання3 години тому
Фото ілюстративне
Їжа проти безсоння: продукти, які потрібно їсти на ніч
3 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Профілактика захворювань: регулярні медичні огляди та скринінгові тести для підтримки здоров'я
1 хв на прочитанняВчора
Двох мисливців запідозрили у зараженні пріонною хворобою від оленів
2 хв на прочитанняВчора
Науковці назвали найбільш імовірні причини наступної пандемії, яку очікують найближчим часом
4 хв на прочитанняВчора
Насолодитися ар-деко, стоячи голяка разом з іншими відвідувачами: 10 унікальних лазень з усього світу (ФОТО)
8 хв на прочитанняВчора
«Не худніть так»: 10 порад від лікаря, які дозволять зберегти здоров’я при схудненні
10 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Небезпечні відходи Правила утилізації Міндовкілля
Одна акумуляторна батарея наносить шкоди більше, ніж тисячі тонн відходів від промисловості, — Міндовкілля
3 хв на прочитання31 хвилину тому
Ціни на газ Паливо Український ринок
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитаннягодина тому
Бананові булочки до кави Легкий рецепт Смачна Випічка
Ароматні та м’які бананові булочки до кави або чаю: легкий рецепт випічки
1 хв на прочитання2 години тому
Дикі тварини Лисиці Одеса
В Одесі все частіше на вулицях зустрічаються дикі лисиці: як з ними поводитися у випадку зустрічі
2 хв на прочитання4 години тому
Як позбутися запаху котячого туалету: 3 правила та 1 «лайфхак»
3 хв на прочитання4 години тому
Які поживні речовини зберігаються довше під час консервації, ніж у свіжому продукті
1 хв на прочитання6 годин тому
Сметанне печиво — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання11 годин тому
Клематис Міс Бейтман — чудово виглядає на арках, трійникових конструкціях, балконних ящиках або обрамленнях (ФОТО)
1 хв на прочитання12 годин тому