Догори
Дати відгук

Які рослини не можна обрізати на зиму: радять садівники

Деякі рослини не будуть у захваті від осіннього обрізування — і ось чому.

2 хв на прочитання26 Листопада 2023, 17:21
Фото: Телеграм-канал «Садівник» Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поділитись:

Перш ніж брати до рук секатор, потрібно враховувати особливості зростання і розвитку рослин. Телеграм-канал «Садівник» розповідає, які рослини не будуть у захваті від осіннього обрізування і чому.

Гейхера. У цієї красуні обов'язково треба видаляти лише квітконоси. Якщо вам, звісно, не треба зібрати насіння. В іншому випадку нам зовсім ні до чого, щоб рослина витрачала сили на їх формування.

Обрієтта. Ці квіти обрізають, але лише на початку літа, коли у них закінчується цвітіння. Восени нічого робити не треба.

Медунка. Її листочки — це і є зимове укриття. Зрізати їх не треба!

Флокси шиловидні. Необхідно видаляти виключно засохлі пагони.

Примули. Зрозуміло, що восени їхні листочки в'януть. Однак, вони є природним захистом кореневої системи від вимерзання, тому листя восени не чіпають. Їх можна буде акуратно прибрати навесні.

Алісум. Тут зелена маса — теж чудове зимове укриття. Ба більше, якщо її все-таки обрізати, то наступного сезону цвітіння, швидше за все, побачити не вдасться.

Шавлія. У неї достатньо видалити сухі суцвіття. Якщо ж провести обрізування, то це спровокує бурхливе зростання молодих пагонів, через що рослина не зможе пережити зимові холоди — адже це призведе до захворювання всього кущика і загибелі.

Астильба. Її підготовка до зимівлі полягає у видаленні суцвіть і мульчуванні оголеного коріння. Листя, що залишилося, також захищає коріння плюс чудово затримує сніг.

Бузок. У жодному разі не обрізайте його восени! Тут категорична заборона. Вся справа в особливостях розвитку цієї рослини. На верхівках пагонів торішнього приросту у нього закладаються квіткові бруньки. Тож зрізати їх восени просто безглуздо.

Також ми писали про ризики зимового обрізу плодових дерев: як усе зробити так, аби жодне дерево не постраждало.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.