Дуже часто нам не вистачає часу на правильний та спокійний прийом їжі. Приймати їжу ніколи не треба швидко та на бігу. Це сприяє розвитку гастритів, а в занедбаному стані гастрит може перерости у виразкову хворобу.
Трави мають різні можливості для лікування гастритів та виразкових хвороб. Вони знімають спазми і болі, мають обволікаючу дію, знімають запалення і загоюють, налагоджують перетравлення їжі і мають протимікробну дію.
Взяти по 2 столові ложки трави золототисячника, звіробою продірявленого, цикорію звичайного і коріння тирличу; 4 столові ложки трави рутки лікарської. Подрібнену суміш залити 1 л води, настояти 12 годин. Потім прокип’ятити 5 хвилин, настояти 15 хвилин і процідити. Пити по 100 мл 4 рази на день при гіпоїдному гастриті. Пам’ятайте! До складу збору входять отруйні рослини! Дотримуватися дозування!
Взяти по 1 частині трави звіробою продірявленого і горця пташиного (спориш), трави з листям м’яти перцевої, листя кропиви дводомної. 2 столові ложки подрібненої суміші заварити 500 мл окропу, настояти 2 години і процідити. Пити по 250 мл 4 рази на день. Курс – 7-10 днів.
Рекомендується застосовувати при хронічному гастриті зі зниженою та нульовою секрецією шлункового соку. Взяти по 10 г листя м’яти перцевої, шавлії лікарської і бобівника трилистого, коренів кульбаби і лепехи звичайної, квіток ромашки і календули (нагідки); 20 г листя подорожника великого. 2 столові ложки подрібненої суміші заварити 200 мл окропу, нагрівати на водяній бані 20 хвилин, настояти 45 хвилин і процідити. Довести об’єм до 200 мл. Пити по 70-100 мл за 30 хвилин до їди.