Ольга Шевченко2 хв на прочитання05 Листопада 2022, 18:00
Цукровий діабет – найнебезпечніше ендокринне захворювання, яке може призвести до маси негативних наслідків, в тому числі і до смерті в результаті діабетичної коми, яка є одним з видів ускладнення високого вмісту цукру в крові. Небезпека цієї важкої недуги полягає ще і в тому, що причини її виникнення досі до кінця не з’ясовані, тому і лікування часом виявляється досить складним.
Фахівці рекомендують виключити з раціону повністю:
- Алкогольні та слабоалкогольні напої.
- Рафінований цукор і продукти що його містять (цукерки, печиво, тістечка, морозиво, торти, листкове і здобне тісто, інші кондитерські вироби), соки і компоти у виробничій упаковці, варення, сиропи, солодкі газовані напої.
- Консерви, соління, маринади.
- Копченості, сосиски, ковбаси.
- Майонез, кетчуп та інші гострі і солоні соуси (особливо, випущені промисловістю).
- Чіпси.
- Жирна, гостра і смажена їжа.
- Міцні бульйони, молочні супи з манкою, рисом і локшиною.
- Молочні продукти з додаванням цукру, включаючи йогурти і сирки.
- Жирні сорти м’яса.
- Солодкі фрукти (виноград, інжир, фініки) і соки з підвищеним вмістом цукру, родзинки.
- Крім цього, обмежують споживання меду (до 1 чайної ложки вранці), крохмалистих овочів (картопля), буряка, моркви, кукурудзи, макаронних виробів, рису і манної крупи.
Продукти, рекомендовані до вживання:
- Овочі, що містять менше 5% вуглеводів в сирому, вареному, тушкованому і запеченому вигляді, соки і салати з них (капуста, гарбуз, кабачки, томати, огірки, баклажани), різні види салату, листова зелень, овочева ікра.
- Свіжі несолодкі ягоди і фрукти (кисло – солодких сортів), свіжовичавлені соки і смузі з них, без додання підсолоджувачів.
- Трав’яні відвари і настої, чаї, морси. Дозволяється помірне споживання кави з молоком (не більше 2-х чашок в день) без цукру, відвар шипшини.
- Якісна рослинна нерафінована олія (не більш 2-х столових ложок щодня).
- Яйця, зварені некруто – 2-3 рази в тиждень по 1 штуці.
- Нежирні молочні продукти без цукру.
- Морепродукти.
Обмежено допускаються також гриби і грибні бульйони (не сильно міцні), нежирні сорти м’яса і птиці, солянки, супи (в тому числі, з фрикадельками), нежирна риба, вимочений оселедець, заливна риба, напівжирний сир і страви з нього, несолоний і нежирний сир, білкові омлети, топлене і несолоне вершкове масло, нежирний холодець з яловичини та птиці.