Які продукти підвищують рівень гемоглобіну?
Непритомні стани, запаморочення, дзвін у вухах та слабкість є першими ознаками зниження рівня гемоглобіну в організмі.
Гемоглобіном називають білок, який вміщує у собі залізо. Знаходиться він у нашій крові, а якщо бути точнішими – в еритроцитах. Функція його полягає в перенесенні кисню у кожну клітину організму з легенів.
Нормальний рівень гемоглобіну для чоловіків становить 120-160 г/л, для жінок – 120-150 г/л, а для дітей норма залежить в певні періоди життя може зазнавати різних коливань.
Зниження рівня гемоглобіну є достатньо знайомою проблемою для безлічі людей. Непритомні стани, запаморочення, дзвін у вухах та слабкість є першими ознаками зниження рівня гемоглобіну в організмі. Це відбувається тому, що головний мозок починає відчувати те, що кисню не вистачає.
Дана ситуація має два шляхи розвитку. Гемоглобін можна підвищити за допомогою препаратів заліза, тобто спеціальних ліків. Та якщо у вас відсутнє бажання приймати таблетовані середники, то ви можете вибрати інший корисний спосіб – приймати необхідні продукти в їжу. А це потребує знань стосовно продуктів, які можуть підвищити рівень гемоглобіну.
Продукти рослинного походження, які підвищують рівень гемоглобіну
- Зелень та овочі: петрушка, шпинат, листя кульбаби, крес-салат, кропива, гірчиця, цибуля, молода картопля, морква, гарбуз, буряк, помідори;
- Крупи і каші з них: волоські горіхи, толокно, сочевиця, жито, гречка, горох, квасоля;
- Ягоди: кавун, шипшина, горобина, чорний виноград, малина, суниця, полуниця, чорниця, журавлина, чорна смородина;
- Соки: томатний, морквяний, буряковий, яблучний,гранатовий;
- Фрукти: сухофрукти, ківі, айва, хурма, персики, груші, банани, курага, чорнослив, гранати, яблука.
Продукти тваринного походження, підвищують гемоглобін
- Морепродукти: червона та чорна ікра, червона риба, креветки, кальмари, устриці, мідії;
- М’ясні продукти: біле куряче м’ясо, птиця, язик, серце, нирки, яловича печінка, телятина, яловичина;
- Інші продукти: вершкове масло, вершки, перепелині яйця, яєчний жовток, молоко.
Інші продукти, які підвищують гемоглобін
- Зелений чай
- Чорний шоколад
- Якісне червоне вино
Не забувайте про те, що самолікування може нашкодити вашому здоров’ю. Перед тим, як самостійно підвищувати рівень гемоглобіну, обов’язково проконсультуйтесь з лікарем!
До слова, є п'ять продуктів з цинком для захисту від COVID-19.