Догори
Дати відгук

Які продукти підвищують рівень гемоглобіну?

Непритомні стани, запаморочення, дзвін у вухах та слабкість є першими ознаками зниження рівня гемоглобіну в організмі.

2 хв на прочитання04 Грудня 2020, 17:35
Поділитись:

Гемоглобіном називають білок, який вміщує у собі залізо. Знаходиться він у нашій крові, а якщо бути точнішими – в еритроцитах. Функція його полягає в перенесенні кисню у кожну клітину організму з легенів.

Нормальний рівень гемоглобіну для чоловіків становить 120-160 г/л, для жінок – 120-150 г/л, а для дітей норма залежить в певні періоди життя може зазнавати різних коливань.

Зниження рівня гемоглобіну є достатньо знайомою проблемою для безлічі  людей. Непритомні стани, запаморочення, дзвін у вухах та слабкість є першими ознаками зниження рівня гемоглобіну в організмі. Це відбувається тому, що головний мозок починає відчувати те, що кисню не вистачає.

Дана ситуація має два шляхи розвитку. Гемоглобін можна підвищити за допомогою препаратів заліза, тобто спеціальних ліків. Та якщо у вас відсутнє бажання приймати таблетовані середники, то ви можете вибрати інший корисний спосіб – приймати необхідні продукти в їжу. А це потребує знань стосовно продуктів, які можуть підвищити рівень гемоглобіну. 

Продукти рослинного походження, які підвищують рівень гемоглобіну

  • Зелень та овочі: петрушка, шпинат, листя кульбаби, крес-салат, кропива, гірчиця, цибуля, молода картопля, морква, гарбуз, буряк, помідори;
  • Крупи і каші з них: волоські горіхи, толокно, сочевиця, жито, гречка, горох, квасоля;
  • Ягоди: кавун, шипшина, горобина, чорний виноград, малина, суниця, полуниця, чорниця, журавлина, чорна смородина;
  •  Соки: томатний, морквяний, буряковий, яблучний,гранатовий;
  • Фрукти: сухофрукти, ківі, айва, хурма, персики, груші, банани, курага, чорнослив, гранати, яблука.

Продукти тваринного походження, підвищують гемоглобін

  • Морепродукти: червона та чорна ікра, червона риба, креветки, кальмари, устриці, мідії;
  • М’ясні продукти: біле куряче м’ясо, птиця, язик, серце, нирки, яловича печінка, телятина, яловичина;
  • Інші продукти: вершкове масло, вершки, перепелині яйця, яєчний жовток, молоко.

Інші продукти, які підвищують гемоглобін

  • Зелений чай
  • Чорний шоколад
  • Якісне червоне вино

Не забувайте про те, що самолікування може нашкодити вашому здоров’ю. Перед тим, як самостійно підвищувати рівень гемоглобіну, обов’язково проконсультуйтесь з лікарем!

До слова, є п'ять продуктів з цинком для захисту від COVID-19. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
ФОТО: ілюстративне / Вікіпедія
У Молдові фермерам дозволили вирощувати промислові коноплі
1 хв на прочитаннягодина тому
ФОТО: ілюстративне
Погода здивує: синоптики прогнозують аномальний грудень
1 хв на прочитання2 години тому
ФОТО: Україна й Азербайджан підписали Меморандум про співпрацю у питаннях захисту довкілля / Міндовкілля
Україна та Азербайджан поглиблюють співпрацю у питаннях захисту довкілля
1 хв на прочитання3 години тому
Каспійський тюлень. Зображення згенеровано ШІ
На берег Каспійського моря викинуло майже 2 000 мертвих тюленів — ось що відомо про причини смерті
1 хв на прочитання4 години тому
День гуманного суспільства: що передбачає ініціатива?
4 хв на прочитання5 годин тому
Міндовкілля відновить систему моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів
2 хв на прочитання5 годин тому
Україна інтегрується до міжнародної системи боротьби з ННН-рибальством
1 хв на прочитання6 годин тому
Шашлик у томатному маринаді — можна готувати як на мангалі, так і в духовці чи на грилі
1 хв на прочитання7 годин тому