Які овочі шкідливі для здоров'я щитоподібної залози у жінок: попереджає дієтолог
Вживати їх можна, але захоплюватися не варто.
Ми звикли вважати овочі апріорі здоровою й корисною їжею, але іноді може з’ясуватися, що це не зовсім так — овочі можуть виявитися не просто некорисними, а навіть шкідливими.
Лікар-дієтолог Олена Соломатина пояснила, які продукти є небезпечними для здоров'я щитоподібної залози у жінок.
Фахівець розповідає, що жінкам не можна регулярно й у великій кількості їсти овочі родини хрестоцвітих. Це броколі, качанна капуста, хрін, редька, ріпа, редис та інші.
«Річ у тім, що ці продукти містять ізотіоціанати, які пригнічують вироблення гормонів і загострюють гіпотиреоз — захворювання ендокринної системи, що характеризується нестачею гормонів щитоподібної залози», — пояснює лікар.
Також лікар попереджає і про небезпеку сої для жінок. Продукт стимулює вироблення жіночого статевого гормону естрогену, але пригнічує вироблення гормонів щитоподібної залози.
При цьому Олена Соломатина запевняє, що з'явитися така проблема у жінок може лише за регулярного та надмірного вживання таких овочів. При нормальному та розміреному раціоні це неможливо.
Також ми розповідали, як виявити дефіцит літію та які наслідки він має.