Догори
Дати відгук

Які лікарські препарати можуть зіпсувати зір

Деякі ліки з групи нейролептиків можуть пошкоджувати сітківку.

3 хв на прочитання17 Січня 2021, 06:50
Поділитись:

Щоб діагностувати проблеми зору якомога раніше, здійснюють офтальмологічний скринінг. Лікар оцінює гостроту зору (візіометрія) та вимірює внутрішньоочний тиск (тонометрія): пацієнтам, старшим за 40 років, така процедура показана не рідше одного разу на три роки, а особам із групи ризику щодо глаукоми — щороку з 35-річного віку.

Зазвичай, якщо ліки дійсно на щось діють, то у них ще є і побічні ефекти. Деякі препарати можуть зіпсувати вам зір. Іноді це тимчасово накочує туман в очах, а іноді можна пошкодити очі назавжди. Може тому, що багато препаратів недорогі, і люди їх зовсім не бояться. І дарма. Будьте обережні з будь-якими лікарськими засобами.

Кортикостероїди

Це ті самі “гормони”, про які всі знають, на які всі нарікають, і без яких багато хто просто не може жити. Кортикостероїдами лікують висипи на шкірі або приймають при артриті.

Люди не настільки бояться гормонів, як може здатися. Найчастіше вони цими гормонами зловживають.

У пацієнтів я регулярно зустрічаю два варіанти помилок у використанні кортикостероїдів:

  • Люди обожнюють мазати будь-які червоні плями на шкірі дешевими і потужними гормонами. Це можна робити тільки за призначенням дерматолога!
  • При сезонному алергічному кон’юнктивіті заливають в очі море дексаметазону. Кон’юнктивіт зазвичай так не лікують. Насправді гормони додають до лікування в останню чергу.

Може тому, що ці препарати недорогі, і люди якось їх зовсім не бояться. І дарма. Тому що побічні ефекти від них – цілком серйозні.

Гормони провокують розвиток катаракти. Кришталик стає каламутним і через нього вже ніколи не вийде нормально щось побачити. Доведеться замінити його на штучний. Мінімальної дози гормонів, яка призводить до катаракти, не існує. Тобто немає ніяких гарантій.

Гормони підвищують внутрішньоочний тиск. Це швидше характерно для очних крапель, але і від прийому всередину теж може бути. Підвищений внутрішньоочний тиск погано впливає на зоровий нерв. Якщо пошкодити зоровий нерв, то очі перестануть бачити.

Гормони провокують розвиток екзофтальм. Екзофтальм це витрішкуватість. М’язи, які обертають очне яблуко, набрякають, і очі випинаються вперед. Як у риби. Виглядає трохи моторошно. Крім м’язів кортикостероїди ще викликають набряк повік.

Антигістамінні препарати

Ними лікують алергію. У декого вони теж підвищують внутрішньоочний тиск. Це зазвичай трапляється з людьми, у яких вже є глаукома. Уважно читайте інструкції до ліків і слухайте рекомендації офтальмолога. Звичайний супрастин, який дають навіть маленьким дітям, може викликати гострий напад глаукоми.

Психотропні препарати

Деякі ліки з групи нейролептиків можуть пошкоджувати сітківку. Якщо психіатр щось призначає, то буде питати вас з приводу супутніх захворювань. Не забувайте скаржитися на всі свої болячки.!

Протималярійні препарати

Для цього не обов’язково жити в Африці і хворіти на малярію. Протималярійні препарати використовують для лікування аутоімунних захворювань. Наприклад, при вовчаку або якому-небудь артриті. Найчастіше це Плаквеніл. Він теж може бути шкідливий для сітківки. Якщо з очима у вас не все в порядку, то обов’язково розкажіть про це своєму ревматологу. Лікар вирішить, призначати Плаквеніл, або не призначати.

Хто найбільше ризикує?

Люди з уже наявною глаукомою, або хворі на цукровий діабет ризикують більше за інших. Їм особливо важливо читати інструкції і розповідати лікарям про всі свої хвороби.

 

 

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання5 годин тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання5 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора