Для людей з цукровим діабетом збалансоване харчування є необхідною умовою досягнення цілі лікування — показника глікованого гемоглобіну ≤ 7% та компенсації ЦД. Тому у групі «Діабет. Допоможемо разом» радять обирати цільнозернові крупи — адже вони насичують організм енергією та є джерелом необхідних для організму харчових волокон, вітамінів і мікроелементів
Людям із діабетом рекомендоване вживання круп із низьким та середнім глікемічним індексом (ГІ). Такі продукти повільно розщеплюються у шлунково-кишковому тракті, відповідно цукор у крові підвищується поступово. Це дозволяє пацієнтам контролювати свій стан та уникати стійкого підвищення рівня глюкози крові, що може стати причиною серйозних ускладнень діабету: сліпоти, ампутацій, інфаркту, інсульту.
Отже, які крупи людям з цукровим діабетом варто покласти до свого продуктового кошика:
При цьому варто обмежити споживання до кількох разів на тиждень круп із середнім глікемічним індексом — гречки (ГІ: 50-55) та бурого рису (ГІ: 50-55), а також зовсім виключити з раціону манну крупу (ГІ: 80-85), кукурудзяну (ГІ: 70-75) та білий шліфований рис (ГІ: 70).
«Проте пам’ятайте, що глікемічний індекс залежить від способу приготування крупи: що густіша каша, то нижчий її індекс, розварені каші мають більший глікемічний індекс», — ідеться в повідомленні.
Також ми наводили вісім порад, щоб «їсти все» при діабеті.