Догори
Дати відгук

Як зупинити вікове погіршення зору: науковці дали нову несподівану відповідь

Імовірно, лікарі зможуть зупинити пресбіопію, перш ніж людина перестане бачити.

1 хв на прочитання14 Жовтня 2024, 11:32
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

З віковим погіршенням зору (пресбіопією) заведено боротися за допомогою різних апаратних методів (вплив на очі світловими хвилями, електромагнітним випромінюванням або ультразвуком), нічних лінз, медикаментів, а також лазерної корекції та мікрохірургії. Проте нещодавно науковці дійшли висновку, що ефективність усіх цих видів лікування обмежена, а люди можуть мати серйозні побічні ефекти, розповідає лікар Олександра Литкіна.

Щоб розробити новий більш дієвий і безпечний спосіб, фахівці з Рочестерського університету, Національних інститутів охорони здоров'я США та Мельбурнзького університету вирішили розібратися, як саме погіршується зір із віком, через що це відбувається. Під час нового дослідження вони змоделювали пресбіопію за допомогою стовбурових людських клітин, у той час, як попередні дослідження працювали з тваринами.

У результаті з'ясувалося, що при віковому погіршенні зору виробляється білок, який називають тканинним інгібітором металопротеїназ 3 (TIMP3). Він пригнічує активність ферментів, необхідних для здоров'я очей, а також збільшує кількість іншого ферменту, який викликає запалення та сприяє появі друзів — відкладень ліпідів і білків.

Науковці зазначили, що клітинні шляхи, що беруть участь в утворенні друз, відіграють провідну роль у віковому погіршенні зору. Якщо завадити друзам з'являтися, то, ймовірно, лікарі зможуть зупинити пресбіопію, перш ніж людина перестане бачити. Наразі авторам дослідження вдалося зменшити утворення друз, заблокувавши активність ферменту, пов'язаного із запаленням. На їхню думку, такий підхід може стати новою і при цьому ефективною стратегією, яка дозволить запобігати пресбіопії та лікувати її.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.