Майже для будь-якого хліба вам знадобиться щось, що зробить його пишним. І якщо під рукою не немає звичайних дріжджів, пропонуємо приготувати дріжджі з картоплі.
Хліб з ними виходить ще більш пишним та м’яким. До того ж картопляні дріжджі набагато корисніші за покупні. Вироби з ними не поступаються тим, які продаються в пекарнях.
Ці дріжджі ще називають «бабусиними», оскільки рецепт дуже старий та надійний.
Вам знадобиться:
Картоплю почистіть і помийте, після чого відваріть до готовності у вказаній кількості води. Найцікавіше, що вона вам не знадобиться, її можна з’їсти.
Використовуйте теплий відвар, переливши його в банку: розчиніть в ньому цукор і додайте борошно. Перемішайте масу до однорідності.
Накрийте шийку банки марлею або паперовим рушником, закріпіть резинкою і поставте в тепле місце на одну ніч.
Уже наступного ранку ви побачите, що маса стала бульбашковою. А також відчуєте ситний запах дріжджів. Її вже можна використати! Беріть із розрахунку: 200 г картопляної закваски на 300 г борошна.
Якщо хочете зробити свої дріжджі вічними, їх треба не забувати годувати. Раз на тиждень додавайте на 100 г закваски 100 г борошна та 100 г води, після чого залиште на добу у теплому місці. За цей час вона має ожити, після чого приберіть її в холодильник.
Деякі закваски можуть жити роками та набувати абсолютно особливого смаку. Так наші бабусі обмінювалися натуральними дріжджами та заквасками, коли супермаркетів ще й близько не було. Збережіть цей надійний рецепт, щоб переконатися, що з ним домашній хліб стає набагато смачнішим!