Догори
Дати відгук

Доступні ліки: як і де знайти найближчу аптеку з безкоштовними медикаментами

Безкоштовні ліки можна отримати у будь-якій аптеці-учасниці програми

2 хв на прочитання28 Серпня 2020, 17:11
Поділитись:

Знайти найближчу до вас аптеку, в якій можна скористатися рецептом на безкоштовні ліки, виписаним у рамках програми «Доступні ліки», можна на електронній карті, яка розміщена на сайті Національної служби здоров’я України.

«Зараз понад 8300 аптек, це близько 40% аптек в Україні, беруть участь в цій програмі, вони підключаються і відпускають ліки», - розповіла у інтерв’ю GreenPost експертка з реімбурсації (відшкодування коштів – ред.) лікарських засобів Національної служби здоров’я України Ірина Ліштаба.

Отримати ліки за електронним рецептом, який виписує сімейний лікар, можна у будь-якій з аптек-учасниць.

«Смску передали родичам, ті пішли в аптеку і отримали ліки. Наприклад, я отримувала ліки для батьків чоловіка, мені надіслали повідомлення, я пішла в зручну аптеку, замовила їх і отримала. Це дуже зручно. Програма не лише пацієнтам цікава, вона цікава й аптекам», - додає експертка.

У містах такі аптеки ближче до споживачів, у селах поки що не завжди. Але в цілому покриття непогане. За словами фахівчині,   є дані, що близько 70-75% рецептів отоварюється в аптеках не більше, ніж два кілометри від місця їх виписування.

«Лікарі первинки знаходяться максимально близько до аптеки, яка може відпустити ліки. І це добре, що пацієнт не їздить, не шукає аптеку з «Доступними ліками». Є іще одна особливість, характерна саме для літа. Це збільшення відстані між місцем виписування рецепту та місцем його погашення. Наприклад, користувач програми реімбурсації «Доступні ліки» з Буковини, отримав ліки у Бердянську. І таких прикладів безліч», - зазначає Ірина Ліштаба.

Повний текст інтерв’ю з Іриною Ліштабою читайте тут: Ірина Ліштаба: «Українці отримають цілий список безкоштовних ліків. У Держбюджеті-2021 просимо на це 5 млрд гривень»

Як відомо,  список безкоштовних ліків від серцево-судинних хвороб буде розширено.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.