Дістаєш квасолю — а там жучки… Знайома ситуація? Щоб такого не було, щоб квасоля гарно зберігалася не тільки до наступного літа, а й навіть кілька років поспіль, треба знати деякі хитрощі. Про них розповідає «Сім’я і дім».
✔ Зберігати в холодильнику.
✔ Заморозити.
✔ Покласти разом із квасолею у банку кілька зубців часнику.
✔ Пошити мішечки з будь-якої тканини, вимочити їх у ропі (дуже солоній воді), висушити, засипати квасолю і зберігати, скільки треба (тільки суху квасолю, не зелену).
✔ Тримати у скляних банках із металевими кришками, що закручуються. Обов’язково на холоді!
✔ В банку з квасолею покласти лавровий лист на дно і зубчик часнику.
✔ Добре висушену квасолю зберігати у пластикових пляшках.
✔ Суху квасолю тримати в морозильній камері 2-3 дні. Потім дістати, просушити при кімнатній температурі (від конденсату) і скласти в банки або сухі пляшки.
✔ В духовці трохи підсушити квасолю і скласти в пластикові пляшки.
✔ Зберігати в стручках на горищі.
✔ Зберігати квасолю зі стеблами кропу.
✔ Пересипати попелом (золою).
✔ Почищену суху квасолю поділити на порції, скласти в кульочки, покласти на дві доби в морозильну камеру. Потім зберігати в сухій коморі.
✔ Квасолю злегка прогріти в духовці (приблизно 50 °С), недовго, щоб нагрілася, тоді всі можливі личинки гинуть. Скласти в трилітрові банки під капронову кришку. Тримати в хаті в коморі або іншому сухому місці. А квасолю на посадку після чищення пересипати в банку і покласти в холодильник до весни (зеленкувату — в морозилку).
✔ Не треба лущити квасолю: краще зберігається у лушпинні.
✔ Можна зберігати квасолю у паперовому ящичку, увіткнувши межи квасолю металеві кришки — штук з 10 на 3 л квасолі (кришки необов’язково мають бути нові, головне чисті і сухі). Зберігати у сухому місці. Також ми розповідали про томати й дощі: як зберегти урожай.