- Головна
- Новини
- Енерго
- Енергоефективність
- Як заощаджувати електроенергію, готуючи їжу
Нагрівальні прилади — найбільш енергозатратні. Саме тому кухонній техніці слід приділити особливу увагу. Від чого можна відмовитися, щоби знизити навантаження на мережу? Тимчасово відправити на відпочинок дриль або пральну машину — це одне. Але все ж часом хочеться приготувати собі щось смачненьке й скористатися електродуховкою. Водночас у багатьох із нас у квартирах стоять електроплити. І якщо без пиріжків іще можна обійтися, то як економити з варильними поверхнями? Про це розповідає «Рубрика».
Спершу поговоримо про лайфхаки використання електроплит. А потім — про альтернативні рішення.
По-перше, слідкуйте, щоб діаметр конфорки відповідав діаметру посуду. Велика каструля на малій конфорці — страва готується довго. Малий посуд на великій поверхні — ви втрачаєте енергію даремно.
На звичайній електроплиті економніше готувати страви по черзі на одній конфорці. Таким чином ви не витрачатимете зайву енергію на розігрів нової з нуля. Це не стосується індукційних плит. Тут суттєвої різниці немає.
Страву можна вимикати за 10-15 хвилин до кінця приготування — вона дійде під кришкою, а ви зекономите електрику.
А от альтернативне рішення для тих, хто цінує економію часу й електроенергії — використання мультипечі. Приготування у розумній мультипечі розміру XXL, яка налаштовує оптимальний час і температуру, аби результат був якнайкращим, на 40 % швидше та зберігає до 50 % енергії на противагу готуванню в духовці.
На сьогодні це — чудова альтернатива й електроплитам. Оскільки мультипіч не вимагає від вас присутності під час приготування їжі, ви можете займатися іншими справами, коли вдома є світло. Ви просто обираєте тип страви та натискаєте кнопку приготування.
Також ми розповідали, як нагрівати воду значно дешевше.